Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 10 april

Slåttergubben – siare och drullens bästa vän

Slåttergubben är inte den som håller i lien. Det är en ängsväxt som säger till när det är dags att slå och som används i salva mot blåmärken.

 Slåttergubbens gula blommor lyser mer än de flesta.
Slåttergubbens gula blommor lyser mer än de flesta. FOTO: Lars Jarnemo / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Du hittar slåttergubben i salvtuber på hälsokostaffären. På produkter står slåttergubbens latinska förnamn, Arnika. Växten har traditionellt använts för att behandla blåmärken, svullnader och stukningar.

Innehåller irriterande ämnen

De som vill försöka kan testa att använda den utvärtes, slåttergubbe är inget man stoppar i sig. Även om den inte är direkt giftig så innehåller den starkt irriterande ämnen. Så här skriver hovmedikus Carl Fredrik Hoffberg (1792) om slåttergubben:

”Örten är kraftig, gör kräkning, drifwer urin, swett och rening hos fruent.”

Läs också: Mandelblom – en mjukis med stenhårt rykte

Blomningen angav slå-tiden

Den gulblommande slåttergubben har gjort betydligt större nytta för att hålla koll på när det är dags att slå. Blomningen angav tiden, och den tolkades lite olika beroende på vilken del av Sverige man befann sig i.

I Dalarna var det dags att slå när toppblomman slagit ut och de två sidoblommorna nedanför börjat slå ut. Man sa att ”när slåttergubben är ute med sina drängar, då är tid att slå sina ängar”. Drängarna var de två sidoblommorna.

Ovanlig färg i svensk flora

De som vill hitta slåttergubben i dag kan leta främst i sydvästra Sverige på kalkfattig mark, på naturbetesmarker och slåtterängar, ljunghedar, skogsbryn och vägkanter.

Den känns lättast igen på sina brandgula blommor, en ovanlig färg i den svenska floran, och på bladrosetterna som har blad sittande två och två, mittemot varandra.

Läs också: Kattfot – så får du den att trivas

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen