Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Smådjuren lider av torkan – så kan du hjälpa till

Torkan slår inte bara mot bondgårdsdjuren, även vilda smådjur som igelkottar och paddor får svårt att hitta sitt levebröd.

Men som mark- eller trädgårdsägare kan du hjälpa dem på traven!

 De vilda djuren har svårt att hitta vatten till sig och sina ungar i torkan.
De vilda djuren har svårt att hitta vatten till sig och sina ungar i torkan. FOTO: Mostphotos/iStock

Har du en igelkott under farstun eller paddor i rabatten? Många av de vilda smådjuren lider av torkan då de får svårt att hitta vatten till sig och sina ungar.

– De får ju samma problem som de större djuren, brist på vatten som i sin tur ger brist på mat. De vattenlevande djuren har svårare att hitta en lämplig miljö eftersom många gölar och träskmarker har torkat in, säger Johan Beck-Friis, generalsekreterare på Djurskyddsföreningen.

Ställ fram vattenskålar

De skogslevande djuren, som igelkottar och ekorrar, klarar sig bättre eftersom skogen inte drabbas lika mycket av torkan som öppna marker.

Men vet man med sig att det lever smådjur i närheten så kan det vara dags att göra en god insats för att de ska överleva torkan. Kattmat uppskattas av igelkottarna, men till skillnad mot vad många tror så ska man inte ge dem komjölk, eftersom igelkottar är laktosintoleranta.

– Det är vatten som gäller. Man ställa ut en låg vattenskål på deras nivå, så har de lätt att hitta vattnet, säger Johan Beck-Friis.

Läs också: Så lätt kan du hjälpa utrotningshotade bin

Rör inte ungarna

Både igelkottar och ekorrar har under tidiga sommaren fått sina ungar. Tyvärr överlever bara en femtedel av alla de vilda djurens ungar.

– Det är tyvärr naturens gång. Det beror ju på rovdjur, sjukdomar eller som nu, torka, säger Johan Beck-Friis.

Lägger man märke till ungar som ser övergivna ut, manar Djurskyddsföreningen till försiktighet.

– Vi får mycket telefonsamtal från människor som har hittat ungar och är upprörda. Men ungarna ska man inte röra. Många djur lämnar ungarna under längre tid för att hämta mat. En fågelunge exempelvis kan ligga på marken i upp till en vecka och fortfarande få mat av sina föräldrar. Man ska bara låta dem vara, kanske titta till något dygn senare om ungen ligger kvar, säger Johan Beck-Friis.

Läs också: Torkan slår till: Så lätt kan du stötta en bonde – och deras djur!

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen