Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 april 2017

Småland har en sjö med mystiska grodor – nu ska de räddas

I Smålands skogar ligger en pytteliten sjö med två mycket sällsynta grodarter. Ingen vet hur de kom dit. Nu försöker man rädda dem kvar.

FOTO: Mattias Almqvist

Den ena arten, gölgroda, finns bara i Uppland. Den andra, ätlig groda, finns bara i Skåne och Blekinge. Bägge är väldigt sällsynta.

Men av någon anledning lever bägge arterna även i den lilla småländska sjön Lindalsgölen, just norr om gränsen till Östergötlands län.

Sensationell upptäckt

Eftersom sjön tidigare låg i militärt skyddsområde gjordes inte den sensationella upptäckten av grodorna förrän 2004. Forskare spekulerar i om detta kan vara en rest av tidigare större utbredning.

Bestånden är små och det går dåligt för grodorna. Ph-värdet i sjöns vatten har blivit så lågt att grodorna inte tycks kunna föröka sig. Idag finns bara vuxna grodor.

Vill rädda kvar grodorna

Östergötlands län har satsat på att gräva nya dammar för grodorna och planerar fler åtgärder för att försöka rädda kvar grodorna.

Låren av ätlig groda anses, enligt Wikipedia, som en delikatess i åtminstone Frankrike, Belgien och Italien. Men där äts även andra grodor, i synnerhet arten vanlig groda.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen