Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 9 januari 2018

Snart kan vildrenen vandra i de svenska skogarna

På hundra år har det inte funnits vilda renar i Sverige. Men vildrenen kan vara på väg tillbaka.

Eftersom vildrenen har gått tillbaka kraftigt, så har det blivit ett naturintresse att bevara den.

– Huvudanledningen är att den här underarten av ren, skogsvildrenen, har minskat kraftigt på global nivå och är nu nere på ungefär 4 000 individer i världen, säger Stig-Olof Holm, universitetslektor på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skogsren (Rangifer tarandus fennicus), benämns även skogsvildren och har länge varit utrotad i det fria. Den har framför allt förekommit i Finland och ryska delar av Karelen. I början av året kunde en grupp av vilda skogsrenar skådas på den finska Östkusten, i höjd med Umeå, skriver tidningen ATL.

Läs också: Uppdaterad: Huvudjägare sätts in i jakt på smitta som ger demens

Om ett år

En förvaltningsplan är på gång, som Stig-Olof Holm arbetar med. Planen är att den ska vara klar om ett år. Renar kan därefter börja sättas ut efter godkännande av myndigheterna.

– Det här måste vara en verksamhet som garanterar att det inte blir några olägenheter för tamrenskötseln, det är jätteviktigt, säger Stig-Olof Holm till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Läs också: Renen Vaggi är 3-åriga Eilas bästa kompis

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen