Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 februari 2017

Snö är härligt – även om man är naken!

Kinesiska nakenhundar är en vanlig syn i norra Sverige. Rasen finns med på topplistan i 10 norrländska kommuner – sin nakenhet till trots.

Bild 1/2 FOTO: Elin Gunnarsson
Bild 2/2

Snö, is och kyla – det är inget hinder för att den kinesiska nakenhunden, i alla fall om man får tro hundägarna i norr. Många norrlänningar älskar den tunnhåriga rasen som finns med på tio i topp-listan över Sveriges mest populära hundar i nordliga kommuner som Skellefteå, Kramfors, Åsele, Malå och många fler. Allt enligt Jordbruksverket och Svenska Kennelklubbens årliga statistik.

Rätt klädsel

Kinesisk nakenhund som mer korrekt heter Chinese Crested dog, är en ras som antingen föds helt utan hår eller delvis med päls, därför är det många som menar att en nakenhund inte kan trivas i kalla klimat.

– De älskar att vara ute även om det är många minusgrader, så länge de kläs i något skyddande, till exempel en overall, säger Elin Gunnarsson som är ledamot i rasklubbens avelsråd och som själv bor i Nordmaling tillsammans med sex nakenhundar.

Robust och tålig ras

Det här är inga mjäkiga, sköra hundar utan tvärtom är de robusta och tåliga.

– Om man pratar med folk söderifrån så undrar de om inte hundarna fryser här uppe i snön men svaret är nej. De har kläder och – 10 grader här är inte lika kalla som – 10 i söder där klimatet är mer fuktigt. Norrländsk kyla är torr och upplevs därför inte alls lika kall.

Elin Gunnarsson är uppfödare och bor tillsammans med sex kinesiska nakenhundar. Foto: Privat
Elin Gunnarsson är uppfödare och bor tillsammans med sex kinesiska nakenhundar. Foto: Privat

Minus 13 är okej

Elin går ut med sina hundar i temperaturer ned mot – 13 grader. Blåser det mycket eller är det mycket nysnö som fastnar på tassarna blir det en kortare tur – annars leker livet som vanligt.

Till kritiker som tycker att hundar inte ska bära kläder säger hon:

– Ta av dig jackan och skorna själv mitt i vinter så får du känna hur det känns.

Det här är kinesisk nakenhund

 1. Chinese crested dog är det korrekta rasnamnet och den förekommer i två olika varianter; en naken och en pälsad som kallas för powder puff. Båda varianterna föds i samma kullar.
 2. Rasen är lekfull och envis och tog ett rejält kliv in i svenska hem för cirka 10 år sedan, framförallt i norr. Under ett antal år fanns det flest exemplar av rasen i Gällivare i Lappland.
 3. Rasen är en bra sällskapshund men den trivs ännu bättre om den får träna till exempel agility, freestyle, rallylydnad eller kanske till och med viltspår.
 4. Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen