Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 19 mars 2018

Snön får många ugglor att svälta ihjäl

Senare delen av vintern har varit kall och snörik. Många ugglor har svårt att hitta möss och sorkar, och svälter ihjäl. Bestånden kan komma att försvagas i flera år.

 Kattuggla (bilden) och hornugglor sitter inte gärna exponerade i fullt dagsljus. Det kan vara ett tecken på att de är försvagade.
Kattuggla (bilden) och hornugglor sitter inte gärna exponerade i fullt dagsljus. Det kan vara ett tecken på att de är försvagade. FOTO: IBL

Från Dalarna rapporterar Sveriges Radio P1 att många kattugglor svälter ihjäl, för att de inte kan ta sig genom denna vinters extra tjocka snötäcke och fånga smågnagare. Viltjouren i Rättvik har aldrig fått in så många svältande och eländiga kattugglor som denna vinter.

– Det är inte bara i Dalarna det händer utan även i hela Svealand, norra Götaland och södra Norrland, säger ornitolog Anders Wirdheim till Land.

Läs också: Svenska uggla gör succé i England

Hornugglor i dagsljus

Han berättar att man på många håll även ser hornugglor som har det svårt.

– De har setts jaga i fullt dagsljus, vilket de inte gör om de inte är helt tvingade.

Anders Wirdheim berättar att kattugglor och hornugglor mest fångar och äter smågnagare som sorkar och möss. I undantagsfall kan de ta fåglar, och då oftast genom att överraska dem på nattkvist.

När de nu har svårt att hitta sin vanliga mat, som de fångar under dygnets mörka timmar, försöker de desperat hitta mat på dagen. Då blir de ofta lätta byten för rovfåglar, bland annat duvhökar, särskilt som ugglorna redan är försvagade av näringsbrist.

Läs också: Här ligger snön kvar till sommar

Färre ugglor de närmaste åren

Mindre ugglor, som pärluggla och framför allt sparvuggla, har lättare att växla om till att fånga småfåglar om de behöver.

– Nu får man räkna med tydliga nedgångar i bestånden av kattuggla och hornuggla åtminstone nästa år, säger Anders Wirdheim.

Han nämner en tredje art som lider svårt denna hårda vinter, och det är morkullan. Denna långnäbbade vadarfågel har på senare år setts övervintra allt mer i södra Sverige, ungefär upp till Stockholmstrakten.

– Troligen stannade många när denna vinter var så mild ända in i februari. Nu försöker de öppet leta mat i bland annat rabatter och slås ofta av rovfåglar och tas av katter.

Läs också: Snörik vinter ger myggrik sommar

Kontakta en viltjour

Vad göra om man hittar en fågel som tycks hjälplös och nära att duka under? Då ska du inte försöka ta hand om den själv, utan kontakta en viltjour (här finns kontaktuppgifter till viltjourer över hela landet).

Om fågeln behöver tillfälligt skydd, kan du placera den i en kartong och lägga en filt eller en mörk handduk över, så håller den sig lugn.

Läs också: Insamling för svältande älgar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen