Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 6 april 2018

Experten: Räkna med myggrik sommar

Vinterns snö ger förstås mycket smältvatten. Och här kommer massor av mygg att kläckas. Både vanliga myggor och översvämningsmyggor.

De stora snömängderna i vinter kan leda till perfekta förhållanden för myggen.

Men det är skillnad på mygg och mygg.

De två grupper av stickmygg som vi människor främst besväras av är skogsmyggor (20 arter) och översvämningsmyggor (9 arter) och bägge grupperna kommer förmodligen att dra nytta av den snörika vintern.

Läs också: Ny mygga har kommit till Sverige

Kläcks i smältvattenpölar

Skogsmyggor finns i hela landet där det finns skog och är de myggor alla känner till och blir stuckna av varje sommar. De övervintrar som ägg i det översta marklagret och kläcks i pölar, och pölar blir det gott om när all snö smälter.

– Det är risk för mycket skogsmygg i hela skogslandet. De väntar på att det ska bli pölar i skogen och det här är ett år de bara kunnat drömma om, säger Jan Lundström, myggforskare och verksamhetsledare för myggbekämpning vid Nedre Dalälven.

Skogsmyggor börjar utvecklas redan i kallt vatten, ibland till och med under ett islager, och efter cirka två månader lämnar de vattensamlingarna som vuxna stickmyggor.

Skogsmygg flyger inte långt

Detta brukar ske i början av juni södra Sverige och slutet av juni i norra Sverige. De flyger inga långa sträckor, dör vanligen efter någon månad och utvecklar bara en generation per år.

Blir det mycket skogsmygg, kan det vara nog så besvärligt för människor. När fjällvandrare pratar om myggrika fjäll är det skogsmyggor det handlar om. Men de är inte i närheten av översvämningsmyggens aggressivitet.

– Säg att du har tio skogsmygg kring dig. Då hinner du slå ihjäl de flesta innan de kommit sig för att sticka dig, säger Jan Lundström.

Läs också: Okänd metod mot kliande insektsbett

Tusentals översvämningsmyggor

Översvämningsmyggen sätter sig däremot omedelbart och sticker direkt.

– De kan dessutom komma i stora mängder, flera tusen på en gång. Även om du har myggmedel så försöker de landa på dig och de kan ”slipa” bort ett lager myggmedel på en halvtimme, säger Jan Lundström och fortsätter:

– Det känns som att bli blästrad och det är lätt att bli panikslagen.

Han tror att de ”enorma snömängder” SMHI rapporterat om kan ge stora flöden i vattendrag och därmed orsaka översvämningar. Förutom det välkända myggområdet vid Nedre Dalälven nämner han också nedre Klarälven (Värmland), Voxnan (Hälsingland) och Tornälven (Norrbotten).

Väntar på översvämning

Även översvämningsmyggen lägger ägg på marken, där de kan ligga i flera år i väntan på översvämning och en vattentemperatur på 8-10 grader. De blir sedan vuxna myggor på bara knappt två veckor, kan utveckla flera generationer på en sommar och kan flyga en mil eller mer i jakt på blod.

Till skillnad från skogsmyggor som är mest aktiva på kvällen, håller översvämningsmyggen full fart mitt på dagen, även i soljus, och uppträder dessutom ofta i mycket täta svärmar. Inte konstigt att de fått öknamn som ”monstermygga” och ”attackmygga”.

Sommaren 2000 förekom osedvanligt stora kläckningar av översvämningsmygg kring Nedre Dalälven och två år senare gjordes den första bekämpningen i området efter att lokalbefolkningen krävt åtgärder. De kunde ju över huvud taget inte vistas utomhus.

Läs också: Fästingar klarar vintern bra

Bekämpning vid Dalälven

Hur det blir med bekämpning i år är Jan Lundström osäker på. Han bedömer att statens tillskott blir ungefär 2,4 miljoner kronor och att det kan räcka till en första bekämpning vid Nedre Dalälven. Bekämpning på andra platser i Sverige har han inte hört talas om.

– De politiska vindarna svänger hit och dit. Tydligen ska ekonomiska medel också kunna ges i efterhand, men det hänger ju på att någon kan lägga ut så länge, säger Jan Lundström.

Han säger att de enda år finansieringen av bekämpningen verkligen fungerat är åren 2004-2008.

– Då betalade staten ut 4 miljoner per år i god tid. Det behövs en långsiktig lösning på både finansiering och tillståndsgivning. Det här betyder väldigt mycket för befolkningen, säger han.

Läs också: Snöhögen blev ett helt fjäll

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen