Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 12 april 2017

"Spela död är skitsnack!" Så gör du om björnen går till attack!

I april börjar björnarna vakna ur idet. Farligt? Knappast. Men om djuret går till attack? Så här ska du agera om du möter en björn på skogspromenaden.

Vad ska man göra om man möter en attackerande björn? En som gjort det flera gånger är erfarne björnjägaren Ralph Persson från Ljusdal. Och han tror inte på det vanliga rådet att spela död.

– Nej, det där tror jag inte alls på, säger han till Land.

Förra våren filmade han och hans fru ett dramatiskt björnmöte när de var ute på älghundsträning i Jämtlandsskogarna. När björnen springer emot honom slår han ut med armarna och vrålar. Och björnen vänder omedelbart och försvinner in i skogen för att inte komma tillbaka.

– Det gäller att göra sig stor, sträcka upp händerna, visa tänderna och vråla. Jag har skrämt flera björnar på det viset och jag har aldrig fått stryk av någon björn, säger Ralph Persson.

Ändra riktning

Han berättar att en kvinnlig bekant ”gjorde lika” och att det ”funkade”. Ralph säger sig ha lärt metoden av tranor, som han såg jaga bort en björn. De gjorde sig stora genom att sträcka upp vingarna.

Ser man björnen på längre håll tycker han att det räcker med att ändra riktning.

– Den vet om dig, men den är inte orolig och den ser inte människan som ett byte.

Kan få vittring

Har man otur att överraska en björn på nära håll, till exempel genom att komma över ett krön mot vinden, är det bäst att inte göra någonting. Ralph Persson berättar att björnen kan ta en lov runt dig i skogen och när den får vittring, så går den iväg.

Att skjuta mot björnen tror han inte på. Han hade själv inget vapen vid mötet i Jämtland förra våren.

– Nej, en påskjuten björn är farligast. Jag har helst inte vapen alls, om jag inte jagar, säger han.

Se upp för älgen

Ett annat stort djur som i värsta fall kan vara otäckt, och till och med farligt, att möta är älgen.

– Tjurar vid brunst och kor som skyddar kalvar kan vara ilskna. Såna har jag mött många gånger och det gäller att ha respekt och gå undan, säger Ralph Persson.

Om älgen ändå går till attack, så har han samma råd som vid närkontakt med björn.

– Då ska du göra dig stor och skrika. Och sånt funkar faktiskt även mot människor.

Precis den metoden har Land skrivit om förut, när Niklas Larsson från Västerhaninge skrämde iväg en älg som jagade honom och hans syster. Med ett spett i händerna och ett vrål i strupen fick han den attackerande älgen att stanna bara en meter bort.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen