Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 maj 2018

Spela inte upp fågelljud i naturen – du stör fåglarna

Använd inte din fina app med fågelsång ute i skogen. Risken är stor att du ”tvingar” fåglarna att svara. Och de behöver all tid och kraft till att mata sina ungar.

 Sjungande törnsångare.
Sjungande törnsångare. FOTO: ibl

Att spela upp fågelsång och fågelläten i naturen för att locka fram fåglar och eventuellt få dem att sjunga, har blivit allt vanligare.

Det skriver Natursidan.se. En orsak till aktiviteten är att det finns allt fler appar för ”smarta” telefoner med inspelade fågelljud.Läs också: Han kan härma 120 fågelarter

Kommer fåglarna nära

Anders Wirdheim, journalist och fågelskådare, säger till Natursidan.se att inte minst fotografer använder metoden för att komma fåglarna nära. Wirdheim tycker att man bör vara mycket återhållsam med detta.

Det negativa är att fåglar lockas att försvara reviret mot en ”konkurrent” som bara är ett uppspelat ljud.

Upptaget revir?

Detta tar tid och kraft från sådant som är mycket viktigare och ofta helt livsavgörande för fågeln, nämligen att skaffa föda åt sig själva eller sina ungar. Fågeln kan också tro att ett revir redan är upptaget och att de måste ge sig iväg att söka upp ett eget.

Det finns också ett rent ”fågelskådarproblem” med att spela upp fågelljud i naturen. Andra fågelskådare kan tro att de hör en för dem åtråvärd art, men i själva verket blir de lurade.

Läs också: Nio flyttfåglars läten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen