Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 oktober 2016

Städa inte bort igelkotten!

Röja i trädgården inför vintern? Visst, men var inte för noga! Det kan ligga en igelkott och sussa under en lövhög.

Så här års tar många itu med trädgården och städar den inför vintern.

Och så här års går också igelkotten och lägger sig för att sova bort vintern. Därför ska du vara väldigt försiktig med att röja bort högar av grenar och löv och annat växtbaserat.

De är ofta populära platser för våra taggiga små vänner. När temperaturen stadigt ligger under ungefär nio grader söker den upp en skyddad plats, alltså gärna inne i högar med löv och växtdelar, där temperaturen inte sjunker under fem grader.

5 tips och fakta om ett kärt djur

– Tänker du flytta eller elda upp högar med trädgårdsavfall, som legat ett tag, så lyft försiktigt och se efter om en eller flera igelkottar lagt sig att sova där. I så fall är det bara att återställa högen, så att den ger minst lika mycket skydd som innan du kollade.

– Om du hör till dem som krattar bort löven från gräsmattan, kan du lägga dem i en hög avlägset i trädgården i stället för att elda upp dem. ”Armera” gärna högen med lite tunna pinnar, så har du fixat en bra övervintringsplats för den eller de igelkottar som letar.

– Om du hittar en medtagen igelkott nu på hösten, placera den tillfälligt i en låda och ta in den i värmen. Kontakta genast viltrehabiliterare, till exempel Katastrofhjälp Fåglar och Vilt eller Nordisk Viltrehabilitering.

– Igelkott finns i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. Arten har minskat mycket sedan 1960- och 1970-talen. Viktiga orsaker är trafikdöd, miljögifter och sämre möjligheter att hitta övervintringsplatser.

– En undersökning av Naturskyddsföreningen och Sveriges Lantbruksuniversitet antyder att arten ändå inte är hotad. Däremot har de minskat i odlingslandskapet och ökat bland annat i trädgårdsmiljöer kring städer.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen