Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 27 juni 2019

Stoet Daisy räddade livet på fölet Zephyr!

När mamman dog vid förlossningen var även fölet Zephyrs liv i fara. Men i en hage några mil bort fanns räddnigen!

 Det tog lite tid innan stoet Daisy accepterade Zephyr. Här ser fölet fortfarande lite magert ut, men har snabbt ätit upp sig.
Det tog lite tid innan stoet Daisy accepterade Zephyr. Här ser fölet fortfarande lite magert ut, men har snabbt ätit upp sig. FOTO: Privat

Det handlade om dagar efter att det lilla arabfölet hade förlorat sin mamma i en svår och utdragen förlossning.

– Bara ett ben stack ut och det gick inte att få ut fölet så vi fick tillkalla veterinär. Hon fick ut fölet och först verkade stoet må bra, åt normalt och gav di åt sitt föl, säger Göran Ericsson, på Lugna Skuggans gård norr om Stockholm, som föder upp galopphästar i liten skala.

Stoet gick inte att rädda

Men efter ett dygn blev stoet sjuk och fick tas till djurkliniken. Där visade det sig att fölets sparkar under förlossningen hade skadat henne så svårt att ändtarmen hade lossnat. Stoet gick inte att rädda och fick somna in.

– Då började jakten på en ny mamma åt fölet Zephyr. Det finns sidor där hästägare kan göra inlägg om ston som förlorat föl och föl som förlorat sin mamma, berättar Göran.

Läs också: Sötchock – kolla in fölkavalkaden!

Hittade ett sto i trakten

Till slut hittade de ett sto i närheten, några mil bort i uppländska Östhammar som hade mist sitt föl för två dagar sedan.

En lite omaka mamma – ardennerstoet Daisy som är minst dubbelt så stor och kraftig som ett arabsto.

– Vi lyckades pressa in henne i vår transport, hon väger 800 kilo, så det var på håret, hahah, berättar Göran.

Gned in fölet med stoets svett

 Ardennerstoet Daisy gosar med sitt ”adoptivbarn”, arabfölet Zephyr.
Ardennerstoet Daisy gosar med sitt ”adoptivbarn”, arabfölet Zephyr. FOTO: Privat

Sedan körde de snabbt till Mälarkliniken i Sigtuna där Zephyr väntade. Han hade redan magrat så att revbenen syntes och nu gällde det att snabbt få Daisy att acceptera sitt ”adoptivbarn”.

– Det visade sig inte vara så lätt. Klinikens fantastiskt proffsiga personal gav då Daisy ett hormon så att hon fick värkar igen och den svett hon utsöndrade då, gned de in Zephyr med. Då såg Daisy fölet som sitt eget, berättar Göran.

Läs också: Kalven Sigge adopterades av ponnyn Nore!

En solskenshistoria

Nu är de oskiljaktiga och det är rörande att se hur fölet tyr sig till sin nya – stora – mamma. Och hur stoet Daisy ömsint stryker mulen mot sitt nya föl.

– Ja, det är en riktig solskenshistoria. Och Zephyr mår så bra och har fått ett fint hull och växer som han ska, säger Göran nöjt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen