Stolt fjällskivling
Missa inte skogens matigaste svamp. Plocka och stek hattar av stolt fjällskivling. Det smakar precis som stekt ägg.
På engelska heter den stolta fjällskivlingen ”parasol mushroom” och visst ser den ut som ett parasoll. Den har en vidbrättad hatt stående på en smal och hög fot, runt foten sitter en lös krage.
Stolt fjällskivling smakar kött
Den stolta fjällskivlingen är dessutom väldigt omtyckt för sin köttiga smak. Hattar på stora exemplar kan stekas som de är, med salt och peppar på. De kan också paneras först och många liknar den panerade fjällskivlingshatten vid en skogens kotlett.
Smaken är nötig, lite som mandel, och stekta hattar utan panering smakar nästan på pricken som stekt ägg.
Torka stolt fjällskivling
Stammen kan torkas och malas till ett pulver som används för att krydda såser. Den fluffiga ringen runt stammen är lätt att ta av och äts ofta direkt, som en mandelsmakande delikatess.
Här växer stolt fjällskivling
Om du vill plocka stolt fjällskivling, leta i skogsbryn eller på betesmark.
Stolt fjällskivling kan förväxlas med:
Den stolta fjällskivlingen skulle kunna förväxlas med två sorters flugsvamp – panterflugsvamp och brun flugsvamp.
Så här skiljer du dem åt: Stolt fjällskivling har mörka fjäll på ljus botten. Panterflugsvamp och brun flugsvamp har hattar med ljusa fjäll på mörk botten.
Den stolta fjällskivlingen har också en grupp kusiner under namnet Rodnande fjällskivling. De är antingen oätliga eller kan ge illamående. Titta noga på fjällskivlingens fot. Den stolta och goda har en tydligt vattrad fot medan Rodnande fjällskivling har enfärgad, ljus fot.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.