Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 oktober 2018

Stor vandringsguide – här är de klassiska nybörjarmisstagen

Många fantiserar om att börja fjällvandra för att finna lugnet i upplevelsen av vår storslagna svenska natur. Men en rad frågor och funderingar kan dyka upp om man aldrig har fjällvandrat förut. Här ger Vandringsbloggens Angeliqa Mejstedt sina bästa tips till alla förstagångvandrare som vill undvika de klassiska nybörjarmisstagen!

 Angeliqa Mejstedt har alla vandringsälskares drömjobb – hon vandrar och bloggar om vandring på heltid!
Angeliqa Mejstedt har alla vandringsälskares drömjobb – hon vandrar och bloggar om vandring på heltid! FOTO: Louise Forslycke Garbergs

I takt med att vandring har blivit allt mer av en trend ger sig många ovana vandrare ut i tuffa fjällmarker. Finns då inte den fysiska och praktiska förutsättningen att hantera såväl utmanande terräng som överraskande oväder, kan den efterlängtade fjällvandringen bli rena katastrofen.

En som har alla tips du kan tänkas behöva är Angeliqa Mejstedt från Västerås. Angeliqa har alla vandringsälskares drömjobb – hon vandrar och bloggar om vandring på heltid! Hennes blogg Vandringsbloggen är Sveriges största blogg inom ämnet och innehåller mängder med tips och inspiration för den som vill ut i naturen på olika sätt.

Här ger Angeliqa sina bästa vandringstips för nybörjare!

 Ett måste i packningen: Tändstål. Den är inte större än en penna och kan tända en eld upp till 400 gånger.
Ett måste i packningen: Tändstål. Den är inte större än en penna och kan tända en eld upp till 400 gånger. FOTO: Louise Forslycke Garbergs

Träna före!

– Det bästa man kan göra är att börja träna på hemmaplan, till exempel med en tyngd i ryggsäcken (fyllda pet-flaskor funkar bra) som man successivt ökar på tills man är uppe i samma vikt man ska vandra med. Prova utrustningen och gå i kängorna för att vänja dig. Se till att skapa en vardagsrutin där du promenerar så mycket som möjligt på luncher, till jobbet eller under helgerna så är du väl förberedd. Gå längre sträckor en gång i veckan (1-1,5 mil), gärna med andra vandringsintresserade så ni kan utmana varandra. Då känns steget ut väldigt mycket enklare.

Läs också: Hitta en vandring nära dig: 10 spännande leder

Gör efterforskningar på området

– Det är viktigt att göra efterforskningar på området du ska till för att se vilka förutsättningar som råder där. Undersök om det är mjukare och kulligare, eller om terrängen domineras av stenrösen, stockar och stenar. Träna utefter det.

Ha med karta och kompass

– Det finns bra mobilapplikationer för själva planeringen, till exempel Fjällsäkerhetsappen och Naturkartan. Men jag skulle inte rekommendera att man går ut på en led med bara mobil. Den kan ladda ur, sluta fungera eller inte ha täckning. Därför vill jag slå ett slag för att ta med en fysisk karta och kompass, och att man faktiskt kan använda den för att orientera sig. Om man är osäker kan man gå kurs med sitt lokala orienteringsförbund och det är allra säkrast att hålla sig till markerade leder.

Underskatta inte tiden

– Att feldöma tiden orsakar mycket problem och är ett stort nybörjarmisstag. Man kan behöva bryta för att man har gått på i för snabb takt och pressat kroppen för hårt, kanske hoppat över raster. Alla har olika fysiska förutsättningar men man måste vara beredd på att det är en extrem motsats till vardagen att gå ut och vandra. En rimlig vandringstakt, beroende på konditionen, brukar jag tänka är 3-4 kilometer i timmen. Och att man då lägger på tid för rast och lunch. Det är bättre att komma fram för tidigt, än tvärtom.

Läs också: 20 svenska resmål för dig som gillar häftig natur

Ta planerade raster

– När man pausar är det viktigt att ta av sig kängor och strumpor. Att lufta fötterna och hålla dem torra förebygger skavsår. Ta alltid på dig en extra jacka när du stannar. Fyll på med söt dryck och kanske lite ”jägarsnus” (nötter och choklad, red anm) för att få upp energin. Våga lyxa till det lite, även om du ska bo i tält och mest äta frystorkat, ta med något du verkligen tycker om. Det ska finnas njutning!

Packa inte för mycket

 Försök att rensa bort ”bra att ha”-saker ur packningen.
Försök att rensa bort ”bra att ha”-saker ur packningen. FOTO: Louise Forslycke Garbergs

– Många tar med för mycket ”bra och ha”-saker. Försök få bort det. Det kan vara saker som har samma funktion – det räcker till exempel med en bra skaljacka som skyddar mot väder och vind. Du behöver inte en poncho också. Planera bra rutiner för hur du tvättar. Jag har aldrig med mer än tre par underkläder, hur länge jag än är ute och vandrar: Ett par på, ett par torra i väskan och ett par på tork som man har tvättat dagen innan.

Tänk på säkerheten

– Se alltid till att ta med produkter för din säkerhet. Det kan faktiskt hända vad som helst där ute, man kan bli överraskad av oväder och tvingas ta nya beslut. Ha alltid med kniv, tändstål och pannlampa. Ta med ett extra mål mat – många felaktiga beslut och olyckor sker när man är trött och hungrig.

Läs också: Här hittar du svamp – platserna att leta efter

Kom överens i gruppen

 Att skapa bra rutiner i gruppen underlättar för alla, säger Angeliqa Mejstedt.
Att skapa bra rutiner i gruppen underlättar för alla, säger Angeliqa Mejstedt. FOTO: Vandringsbloggen

– Det är sällan man går ensam som nybörjare. Då gäller det att på förhand komma överens om hur ni ska vara ute i naturen. Om det är en grupp där någon sackar efter är en bra regel att gruppen går så sakta som den långsammaste personen går. Eller dela upp gruppen. Prata om vad man ska förvänta sig, hur fort ni ska gå, hur ofta ni ska rasta, hur mycket ni ska sova. Skapa bra rutiner, det underlättar för alla.

Det behöver inte vara dyrt!

– Kostnaderna kring en fjällvandring kan kännas som ett hinder. Men många platser och naturreservat kan nås med kollektivtrafik. Det behöver inte vara långt bort. På Blocket, secondhand eller i Facebookgrupper kan man fynda begagnade friluftskläder till låga priser. Eller så kan du försöka låna utrustning.

 Angeliqa Mejstedt har även gett ut en bok som heter Vandra, där du kan läsa om allt från friluftssjälvförtroende till vad du ska göra om du möter en björn.
Angeliqa Mejstedt har även gett ut en bok som heter Vandra, där du kan läsa om allt från friluftssjälvförtroende till vad du ska göra om du möter en björn. FOTO: Vandringsbloggen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen