Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 juni 2021

Stubbsittning: 11 hälsoskäl att sitta stilla i naturen

Att sitta stilla i naturen är rena hälsokuren. Bosse Rosén som är proffs på stubbsittning. Här listar han 11 hälsoskäl att ägna sig åt stubbsittning.

 Sitt stilla. Stubbsittning kräver ingen stubbe. Du kan lika gärna sitta på en klippa eller egentligen var som helst i naturen. Huvudsaken är att du är stilla en längre länge.
Sitt stilla. Stubbsittning kräver ingen stubbe. Du kan lika gärna sitta på en klippa eller egentligen var som helst i naturen. Huvudsaken är att du är stilla en längre länge. FOTO: Istock

1 Minskar stress

När forskaren MaryCarol Hunter lät deltagare tillbringa minst 10 minuter i något de själva uppfattade som natur såg hon att halten av stresshormonet cortisol i saliv minskade med 25 procent i snitt.

 Bosse Rosén ägnar sig åt friskvård i naturen. FOTO Erja Lempinen
Bosse Rosén ägnar sig åt friskvård i naturen. FOTO Erja Lempinen FOTO: Bosse Rosén

2. Du rör dig

För att komma till någon sorts natur behöver du oftast promenera. Vill du öka rörelseeffekten? Ta en lite längre promenad till din stubbsittning.

3. Du får balansträning

Naturen är knölig. När du tar dig fram till din stubbsittarplats får du naturlig balansträning. Vill du öka balanseffekten? Gå utanför stigen.

4. Du blir rörlig

Trots att det kallas stubbsittning är det ofta bäst att sitta på ett sittunderlag direkt på marken. Då får du automatisk rörlighetsträning för höfter, fotleder och knän.

5. Du får dagsljus

Även en molnig höstdag får du mycket mer dagsljus ute än inne. Det hjälper dig att bli piggare på dagen och sova bättre på natten. Det stimulerar också bildningen av D-vitamin som du behöver för att hålla skelettet starkt.

6. Dina sinnen stimuleras

Att röra bark, mossa och stenar är välgörande för sinnet. Det mår du bra av.

7. Du blir kreativ

De bästa idéerna kommer inte när du sitter timme efter timme vid datorn. De dyker ofta upp när du kopplar av och gör något helt annat. I duschen till exempel. Eller när du stubbsitter.

8. Du duger

I naturen är du välkommen precis som du är.

9. Du mediterar utan meditation

Stubbsittning innebär att bara sitta still i naturen. Du behöver inte utöva någon särskild meditationsteknik. Ändå blir det ofta så att tankesnurret lugnar sig efter en stund och en mer rofylld känsla infinner sig.

10. Du får distans

Bland stubbar och stenar kan du få distans till din egen vardag och dina problem.

11. Du känner samhörighet

Kanske är det här den viktigaste effekten av stubbsittning. Det kan ta ett tag att känna samhörighet med allt annat som lever men när den smyger sig på dig blir den en urkraft för livet.

Läs också: Så många steg bör du gå

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen