Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 maj 2018

Styvmorsviol - därför heter den som den heter

I varje blyg styvmorsviol döljs ett familjedrama. Det som ser ut som en violett idyll är en maktkamp om utrymme och om hushållets möbler.

 Styvmorsviolen trivs bäst där det är torrt och magert.
Styvmorsviolen trivs bäst där det är torrt och magert. FOTO: IBL

Styvmorsviolens namn är egentligen en lek med porträttgalleriet i sagor som Askungen och Snövit. Drottningen dör och kungen gifter om sig, sedan blir familjen delad i två där vissa behandlas bättre än andra.

Vänd på styvmorsviolen så ser du precis vad det handlar om. Blomman har fem kronblad men de smala foderbladen bakom dem är inte jämnt fördelade.

 Baksidan visar orättvisan. Foderbladen delas olika mellan kronbladen.
Baksidan visar orättvisan. Foderbladen delas olika mellan kronbladen.

Det nedersta kronbladet liknas vid sagans elaka styvmor. Hon är bred om baken och sitter på två stolar, två foderblad.

Närmast henne sitter hennes två döttrar på var sin stol medan de två styvdöttrarna högst upp får sitta med en skinka var på en enda stol.

Läs också: Mandelblom – mjukis med stenhårt rykte

Styvmorsviolen är spridd över hela landet och växer helst på bergknallar eller på mager mark, till exempel i ängens utkant eller vid vägrenen.

Oftast är styvmorsviolen lila och ljusgul men det finns andra färgvarianter, främst beroende på att styvmorsviolen kan bilda korsningar med sin närmaste kusin, den ljusgula åkerviolen.

Styvmorsviolen är otroligt blomvillig, den blommar hela säsongen från maj till sena hösten. Även om den inte ger så mycket nektar och pollen vill den gärna bli besökt av pollinerande insekter.

Det ser man på den. De mörklila strecken mitt i blomman är nektartecken, stiliserade pilar som pekar inåt och visar var maten finns.

Läs också: Gökärt – blomman som gömmer en ringdans

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen