Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 1 april 2019

Svampsjukdomen chytridiomykos hotar svenska grodor

Den fruktade svampsjukdomen som utrotat uppåt 100 arter av groda i världen breder ut sig i Sverige. Hittills har nio arter drabbats.

 I Sverige finns 13 arter av groddjur. Gölgrodan är en av dem, och också en av dem som visat sig drabbas av den tropiska svampsjukdomen.
I Sverige finns 13 arter av groddjur. Gölgrodan är en av dem, och också en av dem som visat sig drabbas av den tropiska svampsjukdomen. FOTO: shutterstock

Den svampsjukdom som utrotat en mängd grodor ute i världen finns numera även i Sverige. Hittills har den påträffats hos åtminstone nio av våra arter.

– Det här är mycket oroväckande, kanske framför allt för att våra arter av groddjur redan lever på gränsen för sina utbredningsområden, säger Simon Kärvemo, tidigare forskare vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet, till Land.

Chytridiomykos ökar i Sverige

Sjukdomen kallas chytridiomykos och har orsakat stor minskning av grodor i framför allt tropiska områden i Australien samt mellan- och Sydamerika. Simon Kärvemo berättar att cirka 90 arter dött ut och omkring 500 arter har minskat.

I Sverige har Simon Kärvemo bland annat undersökt gölgrodor, en art som finns sällsynt längs Roslagskusten.

– Av de gölgrodor jag kollade förra året hade 28 procent svampsjukdomen. Vid en kontroll år 2005-2008 hittades inte sjukdomen på någon gölgroda, säger han.

Läs också: Gör din egen miljövänliga fönsterputs

Grönfläckig padda känslig

Vid ett annat försök utsattes 100 unga individer av arten vanlig padda för vattenbad där svampsjukan fanns. Av dem hade 60 procent dött inom en månad. Av paddor som badade i obesmittat vatten dog ingen.

Tester har också visat att grönfläckig padda, som finns sällsynt i framför allt Skåne, är känslig för svampsjukdomen medan till exempel åkergrodan är mer motståndskraftig.

– De djur som har svampen har visat sig ha sämre hull, eller kanske man ska säga kroppskondition, säger Simon Kärvemo.

Handel med groddjur trolig orsak

Fler drabbade individer har hittats i södra Sverige än längre norrut, men än så länge har Kärvemo och hans forskarkollegor inte sett några ”kollapser” i bestånden som beror på svampsjukan.

Ursprungligen kommer smittan från östra Asien och kan ha funnits i Europa i decennier. Spridningen beror antagligen på handel med groddjur. De används i experiment på laboratorier, de hålls som husdjur i terrarier och in på 1950-talet användes grodor i graviditetstest.

Kräftor sprider sjukdomen

Att stoppa spridningen tycks vara mycket svårt. Grodor kan ha svampen utan att bli sjuka. Man har också hittat smittan på bland annat fåglar och kräftor, som därmed kan sprida den utan att själva drabbas.

– Det är svårt att få bort svampen. Här i Sverige kan vi försöka hindra spridning genom att göra rent stövlar som man gått i dammar med. Det räcker långt att låta dem torka ordentligt, säger Simon Kärvemo.

Läs också: 12 tveksamma livsmedel anmäls till myndigheterna

Känslig för värme

Han berättar också att svampen är känslig för värme. I tropiska områden är det bergstrakter som framför allt drabbats, och möjligen kan en metod här i Sverige vara att ta ner träd kring dammar för att öka värmeinstrålningen.

För naturen i stort kan svampsjukan i värsta fall få allvarliga konsekvenser.

– Groddjuren ingår i ekosystemet och är föda åt fåglar och snokar med flera. De äter själva insekter, mygglarver och annat, säger Simon Kärvemo.

Han uppmanar den som hittar en död groda, padda eller salamander att skicka in den till Statens veterinärmedicinska anstalt (Sva.se) för analys.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen