Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 7 november 2019

Svarthuvad snigel har hittats i Sverige

Mördarsnigeln har vi dragits med länge. Nu har den svarthuvade snigeln hittats i Sverige. Och den gillar att äta frukt och grönsaker.

 Nu har vi en ny fiende i landets trädgårdar – den svarthuvade snigeln.
Nu har vi en ny fiende i landets trädgårdar – den svarthuvade snigeln. FOTO: tt

Nu tycks det vara dags för nästa ovälkomna snigel att ställa till det i våra trädgårdar. På flera håll i Sverige har åtskilliga exemplar av arten svarthuvad snigel hittats denna höst.

Enligt Naturvårdsverket hittades snigeln för första gången i Sverige så sent som i oktober i år, och detta var i Västmanland. Den har också upptäckts i Söderhamn, Örebro, Surahammar och Gislaved.

Läs också: Oväntat vapen i snigeljakten

Kommer från öster

Snigeln blir knappt fem centimeter lång, har svart huvud och gråaktig kropp och finns naturligt på Krimhalvön samt i Kaukasus, Turkiet och Iran.

Enligt Naturvårdsverket är det oklart hur den förts in i Sverige. Troligen har den kommit med importerade växter och följt med jord eller växter till privata trädgårdar och spridit sig därifrån, alltså ungefär på samma sätt som den så kallade mördarsnigeln.

Rapportera om du ser den

Naturvårdsverket vill att den som hittar en svarthuvad snigel i naturen eller i sin trädgård rapporterar detta till myndigheterna via webbsidan Invasivaarter.nu. Viktigt är att bifoga en bild av snigeln till rapporten.

Det bästa sättet att bekämpa svarthuvad snigel verkar vara att plocka upp och avliva dem när de är fullt utvecklade kring senvåren innan de reproducerar sig.

Nya sniglar i vår

Iakttagelser i andra länder tyder på att de vuxna djuren dör sent på hösten och att det endast är äggen som övervintrar. Därför kan man vänta sig att det dyker upp nyfödda sniglar till våren.

– Det finns tecken på att den gör stor skada i trädgårdarna, så kan vi utrota den vill vi göra det, säger Patrik Stenroth på länsstyrelsen i Gävleborg till P4 Gävleborg apropå fynd av flera svarthuvade sniglar i en trädgård i Söderhamn.

Spridit sig i Baltikum

Naturvårdsverket bedömer att snigeln kan orsaka problem i odlingar och trädgårdar genom att äta frukt och grönsaker.

Aftonbladet rapporterar att den spridit sig i Baltikum där den bedöms som invasiv, det vill säga att den förts in med människans hjälp samt ställer till skada i naturen och/eller i odlingar.

Läs också: Invasiva arter som bör utrotas

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen