Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 oktober 2019

Svensk urtidsfisk på väg att dö ut

Den är lång, smal och uråldrig. Havsnejonögat suger sig fast och kalasar på större fiskars blod. Men vi håller på att förlora denna fantastiska fisk.

 Först som fullvuxen får havsnejonögat sin runda sugmun med många små och vassa tänder.
Först som fullvuxen får havsnejonögat sin runda sugmun med många små och vassa tänder. FOTO: istock

Den finns sällsynt i sydvästra Sverige, framför allt Halland, men forskarna blev chockade över att upptäcka hur sällsynt den blivit.

När det svenska beståndet av den långsmala fisken havsnejonöga inventerades för drygt tio år sedan uppskattades beståndet till mellan 1 200 och 2 500 individer.

Läs också: Därför kräver Naturskyddsföreningen ett stopp på torskfisket

Havsnejonögat nära försvinna

Inventeringarna som gjordes i somras visar att antalet könsmogna fiskar kan vara färre än 100. Arten är med andra ord väldigt nära att försvinna från våra vatten.

Havsnejonöga beskrivs som ett ”levande fossil” av Havs- och vattenmyndigheten. Den primitiva fisken lever som larv, som kallas linål, i botten av vattendrag i upp till åtta år.

Sedan växer den och vandrar ut i havet och då bildas dess märkliga mun. Den är ett slags sugskiva med små och vassa tänder i cirklar. Havsnejonögat suger sig fast vid allt större fiskar och livnär sig på deras blod och vävnader.

Havsnejonögon på säla

Havsnejonöga har hittats på bland annat lax och torsk, men även på hajar och till och med sälar och valar.

Efter två år går vuxna fiskar åter upp i ett vattendrag för att leka, och därefter dör de.

Ett problem tror forskarna är att vuxna havsnejonögon har allt svårare att hitta tillräckligt stora fiskar att suga sig fast vid.

Kan havsnejonögat gå att rädda?

– Om vi tänker oss ett havsnejonöga som är en 70–80 centimeter långt och väger ett halvt till ett kilo. Den är ju inte nöjd med en 30 centimeters torsk. Den behöver ju stor fisk, säger Mikael Svensson, konsulent på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till TT.

Under hösten sätts ett nationellt åtgärdsprogram i gång, och förhoppningen är att det inte kommer för sent.

Arten havsnejonöga finns bland annat längs andra europeiska kuster samt i Nordamerika. I Sverige finns även två liknande arter, flodnejonöga och bäcknejonöga, och de är inte hotade.

Läs också: Här säljer svenska varuhuset dalahästar – tillverkade i Kina

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen