Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 13 juli 2017

Svenska djur riskerar att försvinna - ny studie varnar

En ny stor studie över hela världen visar att många djurarter håller på att försvinna. Enligt studien är det flera svenska djurarter som är i farozonen.

 Järven, en av de hotade djurarterna i den svenska naturen.
Järven, en av de hotade djurarterna i den svenska naturen. FOTO: Istock

Den internationella studien skräder inte orden när det gäller faran för många av djurarterna, det skriver SVT i en artikel.

– Situationen har blivit så dålig att det vore oetiskt att inte använda starka ord, säger den mexikanske professor som ledde hela studien, Gerardo Ceballos i en kommentar till SVT.

Enligt studien är det flera svenska djurarter som hotas, i den så kallade Artdatabanken listas djur som befinner sig i farozonen för att försvinna och där finns bland andra järv, ängshök och några fladdermusarter.

Förändrade miljöer ändrar förutsättningarna

Skälen till att de olika djuren hotas är olika men forskarna bakom studien menar att grunden är ”mänsklig överbefolkning och överkonsumtion, speciellt av de rika” men att det också finns fler skäl.

Ulf Gärdenfors på Artdatabanken säger att förändrade miljöer också påverkar många djur.

– Bechsteins fladdermus är exempel på en sådan art. Den behöver ett gammeldags landskap för att kunna hitta föda och är beroende av att boendeplatsen är intakt och inte ändras för mycket, säger Ulf Gärdenfors till SVT.

Läs också: Lär dig se skillnad på huggorm och snok

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen