Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 4 april 2019

Svenska lövträd starkt hotade

Varmare klimat, torka och importerade prydnadsväxter. De är de största hoten mot vilda svenska lövträd. Och läget är mycket allvarligt.

 Läget är bekymmersamt för bland annat den svenska eken som drabbats av nya och väldigt aktiva sjukdomar.
Läget är bekymmersamt för bland annat den svenska eken som drabbats av nya och väldigt aktiva sjukdomar. FOTO: Istock

Almarna är nästan försvunna ur det svenska landskapet och ett annat träd som ligger illa till är asken. Det skriver SVT Skåne.

Asken är ett av de vanligaste ädla lövträden i södra och mellersta Sverige och listas idag i kategorin starkt hotad i Artdatabankens rödlista.

Läs också: Svampsjukdom hotar svenska grodor

Bok och ek också i fara

Även bok och ek samt barrträd har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Alnarp hittat skador på. De bedömer att det ofta är fråga om nya och väldigt aktiva sjukdomar och att detta är väldigt ”bekymmersamt”.

– Asken är en kärnart och därmed av stor vikt för den biologiska mångfalden. Närmare hundra rödlistade arter är beroende av asken för sin existens. Om den försvinner får det stora konsekvenser, säger forskaren Michelle Cleary till SVT Skåne.

Sprider sig norrut

En orsak till ökningen av skadliga sjukdomar är att klimatet blivit varmare och att skadegörare söderifrån börjat trivas även längre norrut.

Två andra orsaker är den för träden väldigt stressande torkan förra året samt att importerade plantor tar med sig sjukdomar.

Till exempel kom askskottsjukan till Europa med importerade prydnadsträd och finns idag i nästan varenda ask i Sverige.

Hoppas på resistens

På SLU i Alnarp försöker man hitta sätt att motarbeta angreppen. Till exempel försöker man identifiera ”goda” svampar som finns naturligt i träden.

En förhoppning är att dessa ska skydda mot ”onda” svampar och öka motståndskraften mot torka.

När det gäller asken försöker man också få fram resistenta trädpopulationer. Tyvärr upplever dock forskarna att anslagen är för låga och ”instabila”.

– Detta måste tas på allvar och har inte uppmärksammats tillräckligt. Om vi inte gör något åt detta nu kommer det att vara försent, säger Michelle Cleary till SVT Skåne.

Läs också: Hopp för Gotlands almar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen