Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 mars 2017

Svenska tjädrar gör succé i Tyskland

Tjädrar har flyttats från Västerbotten till Tyskland. Nu bygger de upp en ny stam, där arten förut dog ut.

Bild 1/2
Bild 2/2

I Sverige finns cirka 350 000 par tjädrar. I Tyskland är den hotad och har försvunnit från de flesta områden. Men fågeln har en stark plats i den tyska folksjälen och många vill ha den åter till de skogar där den en gång levde.

Sedan 2012 pågår ett gemensamt projekt mellan Tyskland och Sverige för att återinföra tjädern till nordöstra Tyskland där tjädern dog ut på 1990-talet. Tuppar och hönor har fångats i Västerbotten och satts ut i en skog i delstaten Brandenburg.

Stabil stam

Och de har gjort succé! Att flytta vilda djur till en ny miljö är alltid en chansning och går inte alltid bra. Men idag finns en stabil stam på 60-70 fåglar i området.

De svenska tjädrarna har till och med etablerat några spelplatser i sin nya skog och det mest glädjande är att fåglarna parar sig och får ungar. Genom genetiska analyser av upphittade fjädrar har de tyska forskarna konstaterat att där nu finns ”barnbarn” till de svenska tjädrarna.

Tackar Sverige

Ledaren för projektet i Tyskland, Lars Thieleman, har gott hopp om att populationen ska växa till minst 100 individer. Det tror han behövs för att stammen ska klara sig själv.

– Den nuvarande situationen är en stor framgång och jag vill passa på att tacka Sverige för allt stöd, säger Lars Thieleman till Land.

Läs också: Vesslan talar ut: Mina byten kan vara lika stora som jag

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen