Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 3 augusti 2018

Sveriges enda fjälluggla just nu? Se Lands unika film!

Fjälluggla är en av landets mest ovanliga fåglar. Och kanske den mest spännande. Lands reporter lyckades filma den djupt inne i en nordlig skog.

En tidig morgon i slutet av juli log lyckan mot Lands naturreporter Håkan Steen. Otillgängligt vid en liten tjärn i Västerbottens skogar satt en fjälluggla, en av Sveriges mest ovanliga fåglar, och visade upp sig. Reportern fick ett minne för livet och det blev en filmsnutt också, om än skakig på grund av spänningen och avståndet.

På plats i en minst en vecka

Mötet var förstås inte helt slumpartat, utan föregicks av tips från en lokal fågelskådare som hade sett fågeln på samma plats i över en vecka.

Fjällugglan är antagligen Sveriges mest sällsynta häckfågel och häckar nuförtiden bara här när tillgången på lämlar är mycket god. Senaste året med kända häckningar, troligen cirka 30 stycken, är 2015. Annars häckar denna stora vita uggla på andra tundramarker på norra halvklotet.

 En fjälluggla i Västerbottens skogsland! En sådan observation höjer pulsen på vilken naturälskare som helst. Arten är så exklusiv att Artdatabankens rapporteringssajt håller fyndplatser hemliga.
En fjälluggla i Västerbottens skogsland! En sådan observation höjer pulsen på vilken naturälskare som helst. Arten är så exklusiv att Artdatabankens rapporteringssajt håller fyndplatser hemliga. FOTO: Håkan Steen

Den enda i Sverige?

Dessemellan kan enstaka individer flyga långväga omkring, till synes slumpartat, och plötsligt dyka upp någonstans. Denna vuxna hane kan mycket väl vara den enda fjällugglan i Sverige just nu.

– Fjällugglan är mästare på att dra omkring hundratals mil i jakt på mat. Den här kan till exempel ha kommit hit från norra Sibirien, säger ornitolog Anders Wirdheim.

Han tror inte att detta besök är en indikation på en kommande häckning. Dels häckar arten inte i skog och dels är det för dålig tillgång på favoritfödan fjällämmel i år.

Läs också: Svensk uggla populär i England

Hoppas på lämmelår

– Men nästa år kan det kanske bli häckningar i de svenska fjällen, eftersom mycket tyder på att det då kan bli ett bra lämmelår om det bara blir ordentligt med snö i vinter, säger Anders Wirdheim.

Fjällugglan är Sveriges näst största uggla efter berguven. Honan, som är något större än hanen, är cirka 1,5 meter mellan vingspetsarna.

Hanen är nästan helt vit, med bara några mörka fläckar, medan honor och ungfåglar har betydligt fler mörka band och fläckar i fjäderdräkten.

Den lägger sina ägg direkt på marken, i klippig fjällterräng ovan trädgränsen. Födan, förutom lämmel och sork, är fåglar och smådäggdjur.

Läs också: Så blir du fågelskådare!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen