Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 oktober 2018

Sveriges högsta gran hittad – växer fortfarande

Mölnbacka

Sverige har fått ett nytt granrekord. I Mölnbacka i Värmland stor en riktigt hög gran hittats, en gran som slår det tidigare Sverigerekordet på 49 meter.

 Mölnbackagranen som just nu har rekordet som Sveriges högsta gran mäter 49,9 meter hög och står i de Värmländska skogarna.
Mölnbackagranen som just nu har rekordet som Sveriges högsta gran mäter 49,9 meter hög och står i de Värmländska skogarna. FOTO: Skogsforum

I Mölnbacka mellan Karlstad och Munkfors i Värmland växer just nu Sveriges högsta gran, skriver Land Skogsbruk. Med sina ståtliga 49,4 meter är Mölnbackagranen högre än både den legendariska ”Lekvattnet-granen”, som var 48 meter när den fälldes 2003 och Silvergranen som hittades vid Omberg 2016 som var 49 meter.

– Den är därmed Sveriges i särklass högsta gran som någonsin uppmätts och det är extra roligt att vår inhemska gran växer lika bra som olika exotiska trädslag som kan växa här, säger Fredrik Reuter, som var med och hittade granen, i ett pressmeddelande.

Mölnbackagranen är mellan 120 och 130 år gammal och växer fortfarande på höjden. Därför kan det mycket väl passera 50 meter inom ett par år.

Hittad med hjälp av laserskanning

 Längsta granen i Sverige, det är inte illa!
Längsta granen i Sverige, det är inte illa! FOTO: Skogsforum

Granen hittades under förra veckan av medlemmar från webbsajten skogsforum.se men förarbetet är gjort av SLU i Umeå. Med hjälp av data från laserskanning från flyg har SLU identifierat höga punkter i skogslandskapet som skogsforum.se därefter åtagit sig att inventera.

Svårt att mäta exakt

– Trots att vi använder den vassaste tekniken är det utmanande och svårt att mäta exakta höjder mitt inne i skogen och i svår terräng. Vi har träffar på det här trädet som ligger över 50 meter men att den är 49,4 meter det kan vi garantera. Under de här dagarna när vi letat efter rekordgranen har jag nog mätt hundra olika granar högre än 40 meter, säger Fredrik Melakari, inventeringsexpert och medlem på Skogsforum.

Just nu är det Bergvik skog som är ägare av granen som trots sin höga ålder är frisk och välmående, skriver Land Skogsbruk.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen