Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 9 augusti 2018

Sveriges största bihotell

På musikfestivalen Way Out West i Göteborg står just nu Sveriges största bihotell. Det är ett projekt av Naturskyddsföreningen, som vill uppmärksamma besökarna på binas utsatta position.

 Naturskyddsföreningen bygger Sveriges största vildbihotell på festivalen Way Out West. Foto: Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen bygger Sveriges största vildbihotell på festivalen Way Out West. Foto: Naturskyddsföreningen. FOTO: Naturskyddsföreningen

Normalt vill man på festivaler undvika irriterande flygfän, men på Way Out West öppnas nu ett stort bihotell med plats för tiotusentals surrande insekter. Under sommarens festival har Naturskyddsföreningen byggt Sveriges största vildbihotell i samarbete med Göteborgs park- och naturförvaltning. Tanken är att förvaltningen ska fortsätta att sköta hotellet i minst tre år framåt, skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

Stickfria bin

Läget för bina är kritiskt och en tredjedel av Sveriges 270 arter håller på att försvinna. Att hjälpa bina med en bostad är ganska enkelt. Dessutom är vildbina ensamlevande, fredliga och kanske bäst av allt – de sticks inte. Över 6 000 privatpersoner har rapporterat till Naturskyddsföreningen att de har byggt egna bihotell.

Läs också: Bygg ditt eget bihotell

Ingår i en bikampanj

Projektet är en del av föreningens stora bikampanj, som ska uppmana allmänheten att hjälpa vildbina som kan ha svårt att hitta boplatser. Hotellet i Göteborg är tänkt att uppmärksamma binas akuta situation samt utbilda och inspirera både festivalbesökare och göteborgare att själva vara med och rädda de livsviktiga småkrypen.

Way Out West är känt för sitt arbete med hållbarhet och förutom bihotellet miljökompenserar man årets festival genom att plantera träd.

 Hotellet i fördigbyggt skick. Foto: Naturskyddsföreningen
Hotellet i fördigbyggt skick. Foto: Naturskyddsföreningen FOTO: Naturskyddsföreningen

Läs också: Så lätt kan du hjälpa bina

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen