Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 25 september 2018

Svinpest riskerar komma till Sverige – så gör du för att stoppa spridningen

Den fruktade afrikanska svinpesten sprider sig i flera europeiska länder och nu riskerar även Sverige att drabbas. Och det är vi konsumenter som måste se till att spridningen stoppas.

 Undvik att slänga skinka och charkprodukter från smittade länder i naturen, eftersom de kan innehålla svinpestviruset.
Undvik att slänga skinka och charkprodukter från smittade länder i naturen, eftersom de kan innehålla svinpestviruset. FOTO: Istock

Svinpest är inte farlig för människor, men däremot kan människor sprida viruset som är livshotande för grisar och vildsvin. Alla typer av charkvaror med griskött som inte upphettats tillräckligt under tillverkningen kan bära på viruset.

Läs också: Afrikansk svinpest konstaterad i Belgien

Lämna inga rester i naturen

Man misstänker att spridningen sker genom att matrester kastas i naturen och därför är det viktigt att inte slänga kallrökta korvar eller torkad skinka i skogen eller lämna kvar dem på rastplatser.

Vildsvin som äter upp resterna kan smittas, vilket skulle innebära att svinpest etableras hos vildsvin eller angriper tamgrisar. Förutom djurens lidande skulle den svenska ekonomin och livsmedelsexporten drabbas hårt.

Viruset finns i flera EU-länder

– Att smittan dyker upp i Belgien, långt från andra smittade områden, kan bara förklaras med att människor fört smittan med sig. Det är olyckligt och visar att vi måste nå längre med vår information om riskerna, men också att sjukdomsspridning med människans hjälp kan ta vägar som inte går att förutspå, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Viruset har börjat breda ut sig i Europa, framför allt i Rumänien, där det skett närmare 1 000 utbrott på bara några månader. I somras varnade Jordbruksverket för att smittan kunde finnas i importerat grovfoder.

Här finns svinpest

Nu gäller det även för konsumenter att vara försiktiga med charkprodukter från EU-länderna Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Bulgarien och Belgien. Även länder i närområdet, som till exempel Ryssland och Ukraina, är drabbade. Dessutom finns svinpesten i flera afrikanska länder samt Kina.

Läs också: Risk för svinpestvirus i grovfoder

Fakta: Vad ska man tänka på för att förhindra spridning?

Aldrig lämna eller ge matavfall till vilda djur eller tamgrisar.

Ta hand om ditt matavfall så att inga vilda djur kommer åt det. Det gäller både hemma och på rastplatser.

Kompostera matavfall i sluten behållare.

Undvik att ta med skinka och charkprodukter från smittade länder, eftersom sådana produkter kan innehålla viruset.

Smittan kan också spridas med kläder och utrustning som det kommit kroppsvätskor från smittade djur på, och som inte rengjorts.

Källa: Jordbruksverket

Läs också: Svinpesten påverkar grispriserna

Se informationsfilm om svinpest (obs: filmen är på engelska):

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen