Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 december 2016

Ta in julgranen – och välkomna 10 000 småkryp!

Så var det snart dags för det årliga småkrypsinsläppet. När du tar in din fina julgran kommer massor av små rackare med sex eller åtta ben att följa med.

FOTO: All over press

Oroa dig inte för dina objudna gäster, de kommer inte att ta över huset. Det har de ju aldrig gjort tidigare jular, eller hur? De spindlar, kvalster och insekter som du tillfälligt blir värd för kommer att dö rätt fort, eftersom du har så torrt inomhus. Och tills dess kommer de inte att ställa till något bus i vare sig skafferier, sängkläder eller hårbotten.

C6P911 Strophosoma capitatum
Titta där, en liten ögonvivel!

Så varför inte ta några minuter till att bekanta dig med dem? Lägg ut ett vitt lakan och slå granen ett par gånger i golvet när du just tagit in den. Då dimper några av de små ned. Fram med förstoringsglaset och ta dig en titt. Barnen kommer att tycka att det är jätteroligt.

Räkna med att granen innehåller minst 10 000 individer av cirka 50 olika arter. De kan delas in i tre grupper. En livnär sig på granens barr, knoppar, skott eller bark. Det kan vara löss och larver. 
En annan grupp är rovdjur som lever av andra små djur. Hit hör bland andra jordlöpare, nyckelpigor och spindlar och du kan se dem som nyttodjur.
 Den tredje gruppen befinner sig där mest av en slump, till exempel såna som övervintrar under barkflagor.

Kleiner Puppenraeuber, Kleiner Kletterlaufkaefer (Calosoma inquisitor), frisst eine Schmetterlingsraupe, Deutschland oakwood ground beetle (Calosoma inquisitor), feeds on a caterpillar, Germany BLWS376814
Och kolla där, en jordlöpare som äter på resterna av nåt litet djur!

Hur rikt djurlivet i granen är varierar, framför allt beroende på var den vuxit. Köpegranen från någon dansk julgransåker är inte alls så artrik (och intressant!) som den du hugger själv i skogen.

Vill du nödvändigtvis minska inflödet av små julgäster, så ställ granen några dagar i ett halvvarmt utrymme. Då hinner en del djur vakna till liv och faller lättare av om du skakar den ordentlig.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen