Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 augusti 2018

Efter torkan – så påverkas skogens djur

Många av skogens djur har haft det svårt i sommarens torka. Hårdast drabbade är älgarna som kommer att svälta i höst och vinter – och det kommer att ge färre älgar och minskad jakt.

FOTO: IBL

– Jämfört med de flesta andra vilda djur så har älgen det nog tuffast, eftersom den är så petig med maten. Den får inte i sig den energi den behöver, säger viltforskaren Jonas Malmsten.

Älgen är strikt vegetarian och en så kallad kvalitetsbetare. Det betyder att den vill ha en variation av växter, örter och skott. Bristen på regn har gjort att växterna torkat och blivit förvedade. Då innehåller de mer fibrer och mindre näring.

Läs också: Ulfs film om vita älgen Ferdinand – en succé

Den dåliga tillgången på mat har inneburit att älgkalvarna minskat i vikt och en hel del kalvar har dött.

– Under sommaren ska älgkorna egentligen äta för två eller tre. Annars producerar de för lite mjölk och kalvarna får i sig för lite näring, säger Jonas Malmsten.

Mindre än vanligt

De vuxna älgarna är också lite mindre än vanligt i år. De älgkor som fött upp sina kalvar har levt under ganska stora påfrestningar. Det kommer att ge effekter både i år och nästa höst.

– Många älgkor är i så dåligt skick att de inte kommer att kunna brunsta och bära någon kalv nästa år. De kor som mist sina kalvar har sluppit den bördan. De kanske kan brunsta – om de inte blir skjutna under älgjakten, säger Jonas Malmsten.

Läs också: Så påverkas skogens djur av bränderna

Han funderar över hur jägarna ska hantera den minskade andelen kalvar i år. I normala fall brukar kalvarna och de ensamma hondjuren vara lovliga, eftersom det oftast handlar om infertila djur.

– Det som påverkar älgstammen mest är om vi skjuter vuxna älgar. Vi får inte minska det antalet, men frågan är hur vi gör när vi inte har lika mycket kalvar som vanligt? Jaktplanen är redan satt, men det går att söka tillstånd för att få den reviderad.

Fel miljö

Jonas Malmsten framhåller också att älgar i södra Sverige numera lever i miljöer som inte passar dem så bra. Allt fler markägare planterar bara gran för att slippa älgskador. Älgen föredrar tall.

– Det har varit dåliga vikter på kalvarna i flera år. De uppehåller sig i en miljö som inte är optimal. Det finns även för få kalhyggen med sly och bärris. Älgarna får sämre variation i maten när många markägare bara planterar gran, säger han.

Läs också: Kolla in Vildmarksvägen – så fin är den på sommaren!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen