Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 juli 2018

Torkan sätter stopp för svamp och blåbär

Räkna inte med någon större lycka om du ger dig ut för att plocka svamp eller bär i skogen. Torkan gör att det blir ett dåligt år om det inte kommer mycket regn den närmaste tiden.

 Bristen på bär kommer att innebära höjda priser i handeln under höst och vinter.
Bristen på bär kommer att innebära höjda priser i handeln under höst och vinter. FOTO: Istock

Att plocka svamp eller bär är populärt bland många svenskar. Men den evighetslånga torkan och värmen har inte varit bra för vare sig svamp eller bär.

Läs också: Smådjuren lider i torkan

När det gäller blåbär kan det handla om cirka 50 procent färre bär än ett normalår.

Såg bra ut till midsommar

– Det är svårt att säga exakt i procent, men det är betydligt sämre än vanligt. De blåbär som finns är dessutom väldigt små, säger Matti Sarala som är ansvarig för plockverksamheten på företaget Polarica.

Han konstaterar att lingon och blåbär har påverkats lika hårt av torkan, och att det bara finns en chans om det ska bli ett hyfsat bärår.

– Vi behöver massor med regn på kort tid. Allt såg bra ut fram till midsommar, men sedan har torkan förstört väldigt mycket, säger Sarela.

Kommer bli dyrare

Han beskriver läget som liknande över hela landet och bristen på bär kommer att innebära höjda priser i handeln under höst och vinter.

– Så är det absolut, det kommer att märkas.

När det gäller hjortronen säger Sarela att det redan är kört och där finns inget hopp om en bra eller ens normal skörd.

Läs också: Vätskeersättning slut på apotektet

 Om det ska bli ett bra svampår kommer det att behövas mängder med regn den närmsta tiden.
Om det ska bli ett bra svampår kommer det att behövas mängder med regn den närmsta tiden. FOTO: Istock

Det räcker inte med skurar

Även när det gäller svamp har torkan påverkat negativt. Just nu tyder det mesta på att det blir ett dåligt år även här.

– Det ser väldigt mörkt ut, svampar behöver både värme och regn. Det räcker inte med skurar. Vi behöver en riktig rotblöta, säger Lise-Lotte Bremer, ordförande i Svampkonsulenternas Riksförbund.

Kantarellen, som är en av våra tidigaste svampar, har varit svår att hitta i våra marker. Detta trots att det under normala år brukar kunna dyka upp redan vid midsommar.

Gäller hela landet

– Det har hittats några enstaka kantareller men inte alls som vanligt. Om det blir mycket regn i augusti kan det fortfarande bli en bra höst, men får vi inte det blir det här sämre än på många år, säger Bremer.

Hon säger att läget är ungefär det samma över hela landet, då torkan har varit likadan på de flesta platser. Hon är också orolig för att de svampar som ändå dyker upp framöver kommer att vara både senare och mindre än vanligt.

Läs också: Så blir vädret där du bor

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen