Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 14 mars

Trandansen vid Hornborgasjön uppskjuten – för få tranor

I mitten av mars brukar redan många tranor ha samlats vid Hornborgasjön. Men denna kalla vår dröjer de så pass att länsstyrelsen måste ändra sina planer.

FOTO: Håkan Steen

Vintern är hårdare och längre än vi vant oss vid på senare år, i alla fall i södra Sverige. Och så verkar tranorna känna också.

Enligt uppmärksamma fågelskådare damp visserligen Hornborgasjöns första trana ned tisdagen den 13 mars, men inflödet av dessa långbenta fåglar är ändå klart försenat.

Läs också: Lär dig vårfåglars sång

Tranorna väntar i Tyskland

Så försenade är tranorna att länsstyrelsen i Västra Götaland nu skjuter upp öppnandet av informationscentralen Trandansen vid Hornborgasjön.

Den skulle ha öppnat lördagen den 17 mars, men skjuts upp en vecka. Betydligt fler tranor önskas, så att besökare har något att titta på. Den 17 mars förra året var nästan 2 500 tranor på plats.

– Vi har fått rapporter om att det står tusentals tranor redo i norra Tyskland, som bara väntar på rätt vindar för att bära dem upp till oss, säger Sofie Stålhand, föreståndare för Naturum vid Hornborgasjön.

Läs också: Snabbmat till hungriga småfåglar

Naturum öppnar som planerat

Naturum, med all tänkbar information om sjön och naturen runt den, öppnar dock planenligt söndagen den 18 mars.

Och förutom någon enstaka trana har några tofsvipor, starar och sånglärkor vågat sig upp. Det finns hopp för alla som längtar efter vår och vårfåglar.

Läs också: ”Skogsbruk på våren förstör fågelbon”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen