GUIDE: Trattkantareller – plocka, rensa & tillaga
Trattkantarell är en läcker matsvamp som kan användas till många rätter. Plocka, rensa, förvara och laga – här hittar du alla tips du kan tänkas behöva om de härliga trattisarna!
Säsong för trattkantarell
Trattkantareller växer ganska sent på hösten (september till november) och kallas även höstkantarell. Svampen hittar du över hela landet i barrskogar och bokskogar, allra helst i måttligt sur, mossig granskog. Den går bra att plocka även när det kommit frost.
Trattkantarell – kännetecken
- Hatten är tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart.
- Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten. Tittar man noga finns även tvärgående rynkor mellan åsarna.
- Foten är ihålig, brungul till gul. Ju äldre svampen är desto tydligare blir ihåligheten i foten.
Läs också: Här hittar du svamp – platserna att leta efter
Trattkantarell eller rödgul trumpetsvamp?
Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell. Den kan förväxlas med rödgul trumpetsvamp och grå kantarell, men de är också är goda matsvampar. Ibland stöter man på trattkantareller som saknar ett färgpigment, de uppträder då i en helgul form.
Trattkantarell eller slemmurkling?
Trattkantarellen skulle också kunna förväxlas med slemmurkling – förvisso en ogiftig svamp, men den saknar matvärde. Slemmurklingen har en bucklig ”mössa” i stället för en trattformad hatt, samt en mer geléaktig kropp.
Trattkantarell eller giftspindelskivling?
Trattkantarell bör alltid plockas en och en eftersom det annars finns risk att av misstag få med den liknande toppiga giftspindelskivlingen. Den är olik i utseendet, men dödligt giftig vid ytterst litet intag.
Kom ihåg att alltid noggrant granska svamparna du plockar och rensar, så att det är rätt sort!
Här kan du läsa mer om och se hur du skiljer på trattkantarell och toppig giftspindelskivling.
Läs också: Skära svamp eller dra upp?
Rensa trattkantarell
Trattkantareller kräver mer noggrann rensning än vanliga kantareller. Ha alltid med en svampkniv och grovrensa all svamp i skogen. Plockar du kantareller ska du ta bort den jordiga biten vid foten innan du lägger ner svampen i korgen. Trattkantareller klarar sig orensade i några dagar i kylen, men allra bäst är att ta hand om dem direkt när du kommer hem.
Tillaga trattkantarell
Svamp som ska ätas bör tillredas i minst 15 minuter. Trattkantareller är precis som kantareller goda att steka och ha på en smörgås. De passar också bra i soppa, paj, sås eller risotto.
Recept med trattkantarell:
Potatismos med trattkantareller – bästa höstmiddagen
Frysa in trattkantareller
Om du inte vill äta upp svamparna direkt kan du frysa in dem efter stekning eller förkokning. Hållbarheten ökar om du förkokar dem utan matfett eller kryddor.
Läs också: Så enkelt syltar du kantareller – fantastiskt gott!
Torka trattkantareller
För att spara glädjen kan du torka trattkantarellerna på tidningspapper eller – för snabbare resultat – i ugn, för att sedan förvara i glasburkar. Om de förvaras på rätt sätt, med tätslutande lock på en mörk och sval plats är hållbarheten flera år. De torkade svamparna kan malas till ett svampmjöl, som kan användas som smakförhöjare.
Källor: MittKök, Svampguiden, Skogsskafferiet
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.