Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 augusti

GUIDE: Trattkantareller – plocka, rensa & tillaga

Trattkantarell är en läcker matsvamp som kan användas till många rätter. Plocka, rensa, förvara och laga – här hittar du alla tips du kan tänkas behöva om de härliga trattisarna!

 Säsongen för trattkantarell är mellan september och november.
Säsongen för trattkantarell är mellan september och november. FOTO: iStock

Säsong för trattkantarell

Trattkantareller växer ganska sent på hösten (september till november) och kallas även höstkantarell. Svampen hittar du över hela landet i barrskogar och bokskogar, allra helst i måttligt sur, mossig granskog. Den går bra att plocka även när det kommit frost.

Trattkantarell – kännetecken

  • Hatten är tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart.
  • Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten. Tittar man noga finns även tvärgående rynkor mellan åsarna.
  • Foten är ihålig, brungul till gul. Ju äldre svampen är desto tydligare blir ihåligheten i foten.

Läs också: Här hittar du svamp – platserna att leta efter

Trattkantarell eller rödgul trumpetsvamp?

 Rödgul trumpetsvamp är en god matsvamp.
Rödgul trumpetsvamp är en god matsvamp. FOTO: TT

Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell. Den kan förväxlas med rödgul trumpetsvamp och grå kantarell, men de är också är goda matsvampar. Ibland stöter man på trattkantareller som saknar ett färgpigment, de uppträder då i en helgul form.

Trattkantarell eller slemmurkling?

 Slemmurklingen är inte giftig men saknar matvärde.
Slemmurklingen är inte giftig men saknar matvärde. FOTO: TT

Trattkantarellen skulle också kunna förväxlas med slemmurkling – förvisso en ogiftig svamp, men den saknar matvärde. Slemmurklingen har en bucklig ”mössa” i stället för en trattformad hatt, samt en mer geléaktig kropp.

Trattkantarell eller giftspindelskivling?

 Toppig giftspindelskivling är dödligt giftig.
Toppig giftspindelskivling är dödligt giftig. FOTO: TT

Trattkantarell bör alltid plockas en och en eftersom det annars finns risk att av misstag få med den liknande toppiga giftspindelskivlingen. Den är olik i utseendet, men dödligt giftig vid ytterst litet intag.

Kom ihåg att alltid noggrant granska svamparna du plockar och rensar, så att det är rätt sort!

Här kan du läsa mer om och se hur du skiljer på trattkantarell och toppig giftspindelskivling.

 Håll utkik efter den toppiga giftspindelskivlingen – så du kan undvika den.
Håll utkik efter den toppiga giftspindelskivlingen – så du kan undvika den. FOTO: TT

Läs också: Rensa kantarellerna i rekordfart!

Rensa trattkantarell

 ”Förrensa” trattkantarellerna i naturen så spar du mycket tid!
”Förrensa” trattkantarellerna i naturen så spar du mycket tid! FOTO: iStock

Trattkantareller kräver mer noggrann rensning än vanliga kantareller. Ha alltid med en svampkniv och grovrensa all svamp i skogen. Plockar du kantareller ska du ta bort den jordiga biten vid foten innan du lägger ner svampen i korgen. Trattkantareller klarar sig orensade i några dagar i kylen, men allra bäst är att ta hand om dem direkt när du kommer hem.

Läs också: Så rensar och förvarar du svamp

Tillaga trattkantarell

Svamp som ska ätas bör tillredas i minst 15 minuter. Trattkantareller är precis som kantareller goda att steka och ha på en smörgås. De passar också bra i soppa, paj, sås eller risotto.

Recept med trattkantarell:

Potatismos med trattkantareller – bästa höstmiddagen

Slöinge-Johans bondomelettmacka med skogspickles (nr 2)

Frysa in trattkantareller

Om du inte vill äta upp svamparna direkt kan du frysa in dem efter stekning eller förkokning. Hållbarheten ökar om du förkokar dem utan matfett eller kryddor.

Läs också: Så enkelt syltar du kantareller – fantastiskt gott!

Torka trattkantareller

För att spara glädjen kan du torka trattkantarellerna på tidningspapper eller – för snabbare resultat – i ugn, för att sedan förvara i glasburkar. Om de förvaras på rätt sätt, med tätslutande lock på en mörk och sval plats är hållbarheten flera år. De torkade svamparna kan malas till ett svampmjöl, som kan användas som smakförhöjare.

Källor: MittKök, Svampguiden, Skogsskafferiet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen