Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 september 2016

Tre miljönyheter som får oss att tro på jordens framtid

Det finns glada nyheter även när det gäller vår jord. Här är tre exempel som får oss att tro på framtiden.

Långtifrån allt är mörker när det gäller naturens och miljöns framtid. Webbsidan natursidan.se rapporterar regelbundet om ljuspunkter.

1. Fler handlar ekomat

Bland de senaste är att försäljningen av ekologisk mat i svensk detaljhandel ökade med 23 procent under första halvåret. Svenska konsumenter handlar just nu mest ekologisk mat i världen, tillsammans med danskarna. Detta beror på en stor produktionsökning av svenskt ekojordbruk. Ökningen bedöms ha varit ännu större, om det funnits mer ekoprodukter att sälja.

2. Vi har fått fler naturreservat

Vi har dessutom fått många nya naturreservat i landet. Strax väster om Vättern har Baremosse med nästan 400 hektar naturskog skyddats till gagn för bland annat orre och tjäder. I Västerbotten invigs snart Långbergskullarnas naturreservat med klapperstensfält, grottor och orörd skog. Och på Gotland ska det 26 hektar stora reservatet Nors inrättas till skydd för akut hotade lavar.

3. Världens vilda tigrar ökar

Såna här föds allt fler även i vilt tillstånd. Världens vilda tigrar är snart uppe i 4 000. Foto: IBL
Såna här föds allt fler även i vilt tillstånd. Världens vilda tigrar är snart uppe i 4 000. Foto: IBL

Som grädde på moset kommer den glädjande nyheten att världens vilda tigrar äntligen ökar. De sex senaste åren har antalet stigit med 22 procent och nu beräknas nästan 4 000 tigrar leva fritt i vilt tillstånd. Framgångarna har nåtts i Indien, Ryssland, Nepal och Bhutan.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen