Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 29 juli 2019

Tvestjärtar – så blir du av med dem

Trädgårdsägare vittnar om att det myllrar av tvestjärtar just nu. Det är ingen inbillning, förhållandena är extra gynnsamma i år.

 Tvestjärtarna trivs i mörka, fuktiga och trånga utrymmen. De kryper därför gärna in i en hoprullad tidning - den perfekta fällan att gillra i trädgården.
Tvestjärtarna trivs i mörka, fuktiga och trånga utrymmen. De kryper därför gärna in i en hoprullad tidning - den perfekta fällan att gillra i trädgården. FOTO: Istock

Under stenar och krukor, i trånga, mörka och fuktiga utrymmen finns de, tvestjärtarna. Rasmus Hovmöller är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och menar att snacket går i insektskretsar, vilket SVT Nyheter också har rapporterat om.

– Från vad folk rapporterar tycks det vara extra många tvestjärtar i år. Någonting har träffat rätt med vädret i fjol och i år som har skapat en perfekt kombination av lyckad förökning och utveckling. Exakt vad är svårare att säga då det inte gjorts några direkta undersökningar, men det ska vara lagom fuktigt och varmt för att tvestjärtar ska trivas, säger Rasmus Hovmöller.

Läs också: Deras hus är invaderat av tvestjärtar

Nyttiga i trädgården

Tvestjärtar är ofarliga och faktiskt nyttodjur som tycker om att mumsa bladlöss och andra skadedjur. Tvestjärtarna är allätare och äter andra insekter som bladlöss, bladloppor och kvalster.

Men de angriper också blomblad varför en del trädgårdsägare vill göra sig av med krypen.

Flytta på tvestjärtarna

Viktigt, menar Rasmus Hovmöller, är att inte lägga ut en bombmatta av insektsgifter då det även tar död på trädgårdens pollinerare.

– Det är bättre att försöka flytta på tvestjärtarna, säger han.

Gillra en fälla för tvestjärtar

Ett sätt att flytta på tvestjärtar är att på kvällen lägga en fuktig hoprullad tidning på den plats där de samlas. Under natten kryper tvestjärtarna in i tidningen och på morgonen kan du enkelt plocka upp den och tömma ut exempelvis i komposten.

Läs också: Därför är tvestjärtar bra att ha i trädgården

Tvestjärtar trivs inte inomhus

Tvestjärtar som har letat sig in i huset kan du sopa ihop och flytta ut i trädgården igen.

 Rasmus Hovmöller är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och en vän av tvestjärtar.
Rasmus Hovmöller är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och en vän av tvestjärtar. FOTO: Privat

– Det kan ju kännas lite personligt när de dyker upp i ens hem och stör, menar Rasmus Hovmöller.

Faktum är att tvestjärtarna inte alls vill in i ditt hus. Det är alldeles för varmt och torrt inomhus. De kryp som tagit sig över tröskeln har snarare förvirrat sig.

Så får du bort tvestjärtar

Saneringsföretaget Anticimex tipsar om hur du kan undvika tvestjärtar i närheten av hemmet genom att sätta upp insektsnät vid ventilation och fönster. Trösklar och dörrar kan också behöva ses över.

Har du oönskat besök i brevlådan kan ett hönsnäs i botten på lådan få tvestjärtarna att hålla sig undan.

– Alternativt får du bara lära dig att leva med dem, påpekar Naturhistoriska riksmuseets Rasmus Hovmöller.

Källa: SVT Nyheter, Anticimex

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen