Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 21 juni 2018

Ulfs film om vita älgen Ferdinand en succé

Världskändisen från Värmlandsskogarna, den vita älgtjuren Ferdinand, är försvunnen. Senast i januari sågs han i sina hemtrakter.

– Så länge har han aldrig varit borta förr, säger naturfilmaren Ulf Jonasson.

Senaste året har Ferdinand skapat rubriker. Den orädde älgen som ser ut att vara hämtad direkt ur en bild av sagoillustratören John Bauer, har orsakat något av en folkvandring till de områden där han håller till. En tid hotades han av avlivning efter ett utfall mot en kvinna och hennes hundar, men så småningom kunde beslutet hävas.

Turister går för nära

 Ferdinand föddes 2009 i de Värmlandska skogarna, nu är han försvunnen.
Ferdinand föddes 2009 i de Värmlandska skogarna, nu är han försvunnen. FOTO: Ulf Jonasson

– Jag vill bestämt hävda att han inte är aggressiv utan lugn och fridfull. Däremot har jag upplevt att turister går väldigt nära, och han vill ha en reträttväg. Namnet Ferdinand fick han av ortsbefolkningen för sitt lugn, berättar Ulf Jonasson.

Ulf har följt Ferdinand genom kameralinsen de senaste fyra åren. Hans vackra film Skogens vita konung sågs av 725 000 personer då den sändes.

Läs också: Älgen Ferdinand är försvunnen

Fick tips 2014

 Den vita färgen beror på en recessiv gen som skapar leucism.
Den vita färgen beror på en recessiv gen som skapar leucism. FOTO: Ulf Jonasson

Hur föddes tanken på att filma Ferdinand?

– Jag bodde i Munkedal en period, och där fanns en vit älg. Efter ett tag fick jag tips om älgtjuren i Värmland och 2014 fick jag mina första bildsekvenser, några sekunders film. Sedan kom en bil och han stack undan.

 I Värmland finns det ett femtiotal älgar.
I Värmland finns det ett femtiotal älgar. FOTO: Ulf Jonasson

Vid den första kontakten fick Ulf intrycket att Ferdinand var skygg, men senare upptäckte han att älgtjuren inte var speciellt rädd.

– Många har gått alldeles för nära och stört honom. Själv håller jag mig på 50 meters avstånd och då är det inga problem.

Ferdinand kom i kontakt med människor redan som kalv. Han föddes 2009 i västra Värmland, och mamman var en vit älgko.

Läs också: Hopp för bin och humlor

Mamman låg död under en gran

– I februari 2010 såg en bybo, Lasse Svensson, kalven genom fönstret. Då han gick ut sprang den inte undan och Lasse hittade kon död under en gran. De fällde några aspar som kalven kunde ha som foder, och där föddes nog hans oräddhet. Även mamman var van vid människor, berättar Ulf.

Älgarna är som vitast under juni-augusti. Efter fejningen i september blir pälsen successivt mer gulaktiga då sommarpälsen ersätts av vinterpäls.

– Det är en kombination av fett från talgkörtlarna plus mer underull och täckhår som ger färgen. Fettet binder också smuts så de får en slags brun smutsfärg.

 Det är en mystig magi kring vita älgar vilket också lockat många turister till området.
Det är en mystig magi kring vita älgar vilket också lockat många turister till området. FOTO: Ulf Jonasson

Läs också: Leif räddar älgen som kämpar för sitt liv

Hoppas på sonen

Men var är nu Ferdinand?

– Ingen har sett honom sedan januari. Jag har varit ute och letat, men inte hittat honom. Jag får rapporter från folk som tror de sett honom, men det är en annan vit älg. Den är väldigt skygg och springer sin väg, och det gör att jag nästan säkert kan säga att det inte är Ferdinand.

I stället kan det vara Ferdinands son, en tjur som i år kan blir en tolvtaggare. Kanske står han nu på tur att ta över.

– Men jag hoppas att Ferdinand återvänder så vi kan ses igen.

 Naturfilmaren Ulf Jonasson har följ den vita älgen i Värmlandsskogarna under flera år. Hans film om den vita konungen har nu setts av 725 000 människor
Naturfilmaren Ulf Jonasson har följ den vita älgen i Värmlandsskogarna under flera år. Hans film om den vita konungen har nu setts av 725 000 människor FOTO: Ulf Jonasson

Läs också: Startade insamling till älgar

Det här är Ulf Jonasson

Bor: Frösön på vintern, i en banvaktarstuga på Öland under sommaren.

Ålder: 71 år.

Gör: Frilansande naturfilmare med ett 25-tal filmer för SVT bakom sig.

Brinner för: Naturen är den plats där jag kan hämta kraft.

Filmen: ”Skogens vita konung” kan ses på SVT play fram till mars nästa år.

50-talet vita älgar i Värmland!

Vita älgar finns lite här och där i Sverige, bland annat i Dalarna, Bohuslän/Dalsland och i Värmland. Det 50-talet djur som rör sig i de värmländska skogarna är unika genom att de är så många. Här sköts den första vita älgen för mer än 100 år sedan, 1914.

Älgarnas vita färg beror på en recessiv gen som skapar leucism, något som dyker upp då och då bland djur. Forskarna har en tid jämfört arvsmassan hos normalfärgade och vita älgar, och räknar med att hitta de muterade anlag som ger den vita pälsen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen