Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 20 januari 2016

Unikt tillfälle: Nu invaderar hökugglorna södra Sverige

Bor du i södra Sverige och aldrig har sett en hökuggla? Då har du världens chans just nu. Den här vintern har många hökugglor dragit söderut från Norrland i jakt på mat. Det är bara att höja blicken och spana mot trädtopparna.

FOTO: Håkan Steen

Vill du se en hökuggla? Det är klart att du vill. Just den här vintern är chansen dessutom mycket god att få se denna norrlänning även i södra Sverige. Praktiskt nog visar den vackra fågeln gärna upp sig i dagsljus, då de flesta andra ugglor håller sig gömda.

– Man kan faktiskt tala om hökuggleinvasion den här vintern, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

Där han bor i Halland håller minst två hökugglor till, den ena uppe på Hallandsåsen och den andra vid Mästocka skjutfält ett par mil från Halmstad.

– Den har nog varit där ett par månader nu, säger han.

Stannar hela vintern

Anders Wirdheim berättar att anledningen till dessa exklusiva besök norrifrån är att arten hade en god häckningssäsong 2015. Då fanns gott om lämlar och andra smågnagare i fjälltrakterna till en bit in i sommaren. Sedan kraschade smågnagarstammarna och hökugglorna började söka sig söderut i jakt på mat, och här i söder ser de ut att stanna hela vintern.

En titt bland allmänhetens rapporter på Artportalen visar att från mitten av december till mitten av januari fanns över 400 rapporter om hökugglor söder om Dalälven. Under samma period för ett år sedan var de bara några enstaka.

Väljer öppna platser

Förutom i Halland ses hökugglor vid Fyrisån i Uppsala, längs Nynäsvägen på Södertörn, vid sjön Östen i Västergötland, i Älmerud öster om Örebro, på Harö i Stockholms skärgård och på många andra ställen. De väljer öppna platser och stannar ofta länge i samma område.

– De söker platser där det finns mycket gnagare, till exempel mark som inte brukas samt hyggen och liknande. Och de kan säkert stanna till mars-april innan de flyger norrut igen, säger Anders Wirdheim.

6 fakta om hökugglan

1. Hökugglan häckar i inlandet med ca 2 300 par, ungefär från Dalarna till Lappland.

2. Ca 40 cm från näbb till stjärt. Vingspann ca 75 cm. Alltså ungefär stor som en ringduva. Bröstet tvärbandat som på sparvhök och duvhök.

3. Spanar ofta i trädtopp vid öppna marker. Aktiv även på dagen.

4. Äter smågnagare, men även fåglar ända upp till ripas storlek.

5. Dyker upp invasionsartat i södra Sverige vissa vinterhalvår, bland annat 2011-2012 då en hökuggla nådde ända till Holland och väckte stor uppståndelse.

6. Mycket stor invasion 1983–1984, då de flesta kom österifrån, framför allt Finland.

Kolla hökugglor nära dig

På Artdatabanken (artdatabanken.se) kan du se var och när hökugglor och andra fåglar rapporterats i Sverige.

Klicka på ”sök fynd”, fyll i ”art” och ”period” (till exempel senaste veckan) och sedan ”presentera fynd” längst ned.

Du kan välja om du vill ha rapporterna i en lista eller på en karta.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen