Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 juli 2016

Utomhus i åskan: Så undviker du faran!

Under sommarmånaderna spenderar vi som allra mest tid utomhus. Det är också då det åskar som allra mest. Så här gör du om du överraskas av blixt och dunder!

FOTO: All over press

Ett oväder kan komma överraskande och snabbt – åskmoln kan färdas med hastigheter på 40 kilometer i timmen. Du löper allra störst risk att träffas av blixten om du är ute i ett öppet landskap, i en båt utan tak eller om du befinner dig en bergstopp eller höga höjder.  När åskdundret hörs kortare än 10 sekunder efter blixten ska du vara inomhus.

Så här gör du om du…

…badar i sjö eller hav:

Dröj dig inte kvar vid stranden eller bryggan. Avbryt det du gör – oavsett om det gäller bad, vindsurfing eller fiske. Blixten kan slå ner i vattnet och om du är i närheten kan du då få ström genom kroppen. Undvik att hålla upp ditt metspö eller andra långa objekt.

…spelar golf eller fotboll på öppet fält:

Avsluta spelet omgående och gå in inomhus. Håll inte i metallföremål såsom golfklubbor. Om du inte hinner ta skydd – försök att hitta en svacka i terrängen och huka dig ner och håll händerna på knäna. Du ska helst se till att inte vara det högsta objektet i en cirkel med 30 meters radie. Om ni är många personer på samma plats – sprid ut er. Blir någon träffad av blixten och man håller sig tätt ihop kan den vandra från skuldra till skuldra.

…tältar:

Om du råkar befinna dig i ett tält och inte kan söka skydd inomhus är det bäst att sitta mitt i tältet med hopdragna ben.

…är ute och cyklar:

Kliv av cykeln och försök gå in inomhus. På cykeln riskerar du att bli ett högt föremål.

…är ute på gator och torg:

Är du på en öppen gata – försök att ta dig in i närmaste hus. På stora öppna platser riskerar du att bli det högsta föremålet som blixten slår ner i. Undvik att hålla upp långa föremål som exempelvis paraplyn.

…är ute i kanot eller båt:

Försök att ta dig i land genast. Om det inte är möjligt – huka dig ner på durken i båten och håll dig långt från masten om en sådan finns. Vidrör inte vattnet och stick inte ut dina armar eller ben. Du får något bättre skydd under en bro.

Så vet du om åskan närmar sig

Studera molnen! Vanliga stackmoln, Cumulusmoln, kan växa sig till åskmoln, Cumulonimbus, på bara 15 minuter. Dessa åskmoln kan kännas igen på sin städliknande form. Ibland kan dock åskmoln vara dolda av andra typer av moln.

Observera störningar. Om du har en batteridriven AM-radio kan du genom ökade störningar i sändningen höra hur blixt och åska närmar sig.

Lyssna på väderleksrapporten. Och ta den på allvar. I synnerhet om du är eller ska ge dig ut på sjön. Tänk också på att vädret kan ändra sig snabbt.

Räkna! Använd ljus- till ljudmetoden. Räkna antalet sekunder från det att du ser blixten till att du hör mullret – och dela med tre. Då får du avståndet från blixten i kilometer.

Källor: Uppsala universitets informationssidor om åska och åskskydd SMHI

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen