Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 16 november 2016

Vad är den mystiska prydnaden i adventsstaken? Inte vitmossa!

Visst gör den sig fint i adventsstaken! Men det är faktiskt inte tillåtet att plocka denna dekoration hursomhelst. Och vad heter den? Vitmossa? Nej!

Bild 1/2
Bild 2/2

December är här och dags att göra fint kring de fyra ljusen. Många gillar att dekorera adventsstaken med något de fått för sig att kalla vitmossa.

Låt Land reda ut ett par saker när det gäller denna vackra och populära dekoration.

För det första är det lavar och inte vitmossa, i alla fall om vi pratar om det gråvita ludd som syns kring ljusen på bilden här ovan. För det andra får du inte plocka dessa lavar hursomhelst.

Vitmossa är något helt annat. Den växer på myrar och andra rejält fuktiga ställen. Och den är inte vit!

vitmossa
Detta är vitmossa! Alltså en av alla arter vitmossa, som liknar varandra. Foto: IBL

Vitmossan har färg

Vitmossa är ett samlingsnamn för omkring 45 arter, som alla liknar varandra. De är gröna, bruna, röda, gula eller skära. Plockad och torkad vitmossa kan dock ljusna. Torr vitmossa har effektivt uppsugande förmåga och användes förr bland annat i blöjor och som sårförband.

fönsterlav
Och det här är fönsterlav! Lägg märke till de rundade och kuddlika formationerna, som skiljer den från nära släktingarna grå renlav och gulvit renlav. Foto: IBL

Fönsterlav vanligast

Det som pyntas med i adventsstaken är lavar och den mest använda heter fönsterlav. Arten växer på torra hällmarker över hela Sverige (sällsynt i Skåne) och känns lätt igen på sitt kuddlika växtsätt. Det ser ut att vara just fönsterlav i ljusstaken på bilden.

Fönsterlav växer ofta tillsammans med två andra arter, grå renlav och gulvit renlav. Dessa bildar inte lika tydliga och dekorativa ”kuddar”, men även de blir säkert prydnad ibland. Fönsterlav användes förr som fuktuppsugande fyllnad mellan inner- och ytterfönster, därav namnet.

Renar äter fönsterlav, grå renlav och gulvit renlav. Alla tre tillhör gruppen renlavar och förr samlades de också in som vinterfoder åt kor.

Be om lov

Det ingår inte i allemansrätten att plocka fönsterlav, grå renlav och gulvit renlav. Du behöver markägarens tillstånd. Och då gäller det bara mycket begränsad plockning, till exempel till din egen adventsstake. Vill du plocka mer krävs tillstånd från länsstyrelsen. Att plocka för försäljning är inte tillåtet och kan leda till dagsböter.

I nationalparker, naturreservat, Natura 2000-områden och en del andra skyddade områden är det vanligen helt förbjudet att plocka dessa lavar. En anledning är att de växer väldigt långsamt.

(Källa: Länsstyrelsen i Dalarnas län)

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen