Vad är norrsken – egentligen?
I vintermörkret är chansen störst att få uppleva ett praktfullt norrsken. Vad det nu är? Land frågade en rymdfysiker och fick reda på att skenet även finns söderut. Mycket längre söderut!
Norrsken, eller aurora borealis som det kallas vetenskapligt, kallar vi den nordliga varianten av fenomenet polarsken som uppstår vid jordens poler.
– Det är på en gång ganska enkelt och ganska komplicerat. Ljuset vi ser på himlen är strålning som uppstår när elektriskt laddade partiklar, oftast elektroner, och atomer krockar i atmosfären, säger Herbert Gunell, rymdfysiker och norrskensforskare vid Umeå universitet.
Läs även: Öka chansen att se norrsken
In i atmosfären
I den så kallade solvinden slungas från solen laddade partiklar, oftast elektroner, ut i rymden. De rör sig med en hastighet av flera hundra kilometer i sekunden.
När solvinden träffar jordklotets magnetosfär styr magnetfältslinjerna i närheten av polerna in partiklarna mot atmosfären, alltså det gasskikt av framför allt kväve och syre som omger jorden.
– De kommer ner längs fältlinjerna och krockar med atomer i atmosfären. Vid krocken lämnar partiklarna lite av sin energi till atomerna, och när de i sin tur försöker göra sig av med överskottsenergin omvandlas den till ljus.
Färgen på norrsken kan variera, även om grönt eller gröngult är vanligast. Vilken färg det blir beror dels på vilket atomslag som sänder ut ljuset, dels på vilken höjd elektronerna och atomerna krockar med varandra.
Oftast kolliderar de ungefär tio mil ovanför jordytan och då blir ljuset grönt. Om krocken sker högre upp, där luften är tunnare, kan skenet i stället bli rött. Det blir det också om elektroner krockar med väteatomer närmare jorden.
Lockar turister
De senaste 20 åren har norrskensturismen i Skandinavien växt lavinartat. Majoriteten av besökarna brukar vara utländska, men nu ökar andelen inhemska turister.
I Abisko var man tidig med att erbjuda norrskensturism och i början av 2000-talet fanns det liten eller ingen konkurrens. I dag är aktörerna på marknaden många fler.
Läs även: Det googlar utländska turister om Sverige
Trots det har Abisko alltid haft gott om norrskensgäster. En majoritet av dem brukar komma från utlandet, men enligt Jessica Milkewitz, platschef på STF Abisko Turiststation och Aurora Sky Station, har det börjat ändras. Förändringen drivs på ytterligare av coronapandemin.
Norrsken i folktron
Att ett så mäktigt naturfenomen som norrsken satt fart på människors fantasi är kanske inte så konstigt. Förklaringarna som passerat genom århundradena är också många och varierade.
I den nordiska mytologin fanns till exempel en föreställning om att ljusskenet var en reflektion av de kvinnliga krigarna valkyriornas rustningar. Skenet kunde ses när valkyriorna förde guden Odins fallna krigare till Valhalla.
Enligt den samiska folktron bestod norrskenet av de dödas själar. Man skulle noga akta sig för att fånga deras uppmärksamhet, till exempel genom att vissla eller sjunga. Gjorde man det kunde man drabbas av stor olycka.
Polarsken i nord och syd
På norra halvklotet kallas polarsken norrsken eller aurora borealis. Vid sydpolen kallas det sydsken eller aurora australis.
Borealis betyder nordlig och australis sydlig. Det sägs att sydskenet är mer stabilt medan norrskenet är mer rörligt.
Uppleva norrsken
Chansen att få se norrsken är störst i norra Sverige och under vinterhalvåret. Vädret måste vara klart och himlen molnfri. Det måste också vara mörkt ute.
Norrskensverige.se har en Facebooksida med många aktiva medlemmar som uppdaterar ofta. Kul att följa för norrskensintresserade!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.