Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Vägen som har vildmarken vid sin sida

Säkert har du sett TV-bilder på när Vildmarksvägen plogas fram under flera meter snö sent på vårarna. Rolf Segerstedt har besökt den i 20 år och skrivit en bok om den ödsliga och berömda vägen.

 Vildmarksvägens del på fjället över Stekenjokk är öppen från 6 juni till och med 15 oktober. Första tiden efter öppningen är det höga drivor kvar intill vägen.
Vildmarksvägens del på fjället över Stekenjokk är öppen från 6 juni till och med 15 oktober. Första tiden efter öppningen är det höga drivor kvar intill vägen. FOTO: rolf segerstedt

Fjällräven stannar till och ger ett skall då den ser mig. Förmodligen vill den varna släktingar i närheten. Jag sätter mig och räven springer lite fram och tillbaka innan den försvinner i en sänka på fjällheden.

Det är höst och några frostnätter har fått kalfjällets växter att börja slå om till höstfärger. Mötet är ett av mitt livs häftigaste, inte minst för att fjällräven är så sällsynt.

Läs även: Hon bor på en föbod i väglöst land

 Gaustafallet, norr om Stora Blåsjön, är en av många vackra platser nära Vildmarksvägen.
Gaustafallet, norr om Stora Blåsjön, är en av många vackra platser nära Vildmarksvägen. FOTO: rolf segerstedt

Upplevelserna längs Vildmarksvägen i gränslandet mellan Jämtland och Lappland är många. Det var inte första gången jag såg fjällräv, men det spontana mötet öga mot öga sitter etsat i mitt minne. Men kan en väg verkligen vara vild?

Knappast, men vägens omgivning kan bjuda på vilda upplevelser. Just det har lockat 30 000-40 000 fordon med besökare till Vildmarksvägen per sommar de senaste åren. Första tiden efter att vägen öppnats den 6 juni får man köra mellan snödrivor på mellan två och fem meter.

 Vildmarksvägen löper genom Ströms vattudal som är en av de björnrikaste områdena i världen. Den här nallen är fotograferad från gömsle.
Vildmarksvägen löper genom Ströms vattudal som är en av de björnrikaste områdena i världen. Den här nallen är fotograferad från gömsle. FOTO: rolf segerstedt

Området som vägen löper genom i södra Lappland och nordvästra Jämtland är exotiskt för många svenska och utländska besökare. Det som drar är vackra vyer, vattenfall och forsar samt chansen att möta spännande djur och fåglar på ett bekvämt sätt.

Bara den lilla chansen att man kan få se fjällräven springa förbi räcker långt som motivation. Mer troligt är att man får se renar vila på snöfläckar där insektsplågan är mindre. Och på snödrivorna intill vägen finns goda chanser att se och höra fjällripans vårspel.

Läs även: Himmelsnära vandring i vackra fjäll

 Vildmarksvägen löper genom gamla skogar, längs vattendrag och intill många forsar och fall i södra Lappland och norra Jämtland.
Vildmarksvägen löper genom gamla skogar, längs vattendrag och intill många forsar och fall i södra Lappland och norra Jämtland. FOTO: rolf segerstedt

Uppe på Stekenjokk finns också minnesstenen efter den gruva som en gång gav upphov till att en väg byggdes här. Där finns numera en stor parkering och ställplats för besökare. Gruvbyggnaderna är borta sedan länge, men spår i fjällnaturen efter schaktning finns kvar, liksom den stora lakvattensdammen.

Varje år ökar besöken från utlandet, och ”hemesterperioden” under covidåren lockade allt fler svenskar. De första dagarna då vägen öppnas kan det nästan bli köbildning, så ett tips är att vänta några dagar innan man besöker området.

 Plötsligt stod den mörka fjällräven där på fjällheden och gav upp ett kort skall för att varna andra fjällrävar. Ett häftigt möte.
Plötsligt stod den mörka fjällräven där på fjällheden och gav upp ett kort skall för att varna andra fjällrävar. Ett häftigt möte. FOTO: rolf segerstedt

Då vägen öppnats har ofta renkorna just kalvat och det kräver extra hänsyn av besökare, som aldrig ska närma sig renarna. Om vajan skräms iväg så är kalven i livsfara. Det är också viktigt att följa förbud mot att stanna samt förbud mot att lämna vägbanan.

Ett tips är att åka vägen i gryning eller skymning då färre fordon är i gång och då fler djur är i rörelse. Ljusspelet med olika färger på fjällsidor och på himlen kan vara magiskt. I slutet av september och början av oktober är det brunstperiod för renarna och då kan man uppleva ett spännande skådespel från första parkett i sin bil.

 Fjällplatån Stekenjokk ligger cirka 800 m ö h. I slutet av september är det renarnas brunstperiod och från vägern kan man få se häftiga kamper mellan tjurarna.
Fjällplatån Stekenjokk ligger cirka 800 m ö h. I slutet av september är det renarnas brunstperiod och från vägern kan man få se häftiga kamper mellan tjurarna. FOTO: rolf segerstedt

Fakta om Vildmarksvägen

Vildmarksvägen sträcker sig cirka 36 mil från Strömsund i Jämtland i en stor slinga västerut och norrut, och sedan sydöst till Vilhelmina i Lappland. Via vägen mellan Strömsund och Vilhelmina kan det göras till en rundtur på cirka 50 mil.

Sträckan över kalfjället vid Stekenjokk byggdes 1969 till Stekenjokks koppargruva (som lades ned 1989). Den är en av Sveriges högst belägna vägar, 876 meter över havet.

 I juni är det inte ovanligt att fjällens näktergal, blåhaken, sitter intill vägen och sjunger.
I juni är det inte ovanligt att fjällens näktergal, blåhaken, sitter intill vägen och sjunger. FOTO: rolf segerstedt

Det mesta av vägen är öppen året runt, men en mindre del över kalfjället vid Stekenjokk är bara öppen 6 juni-15 oktober. Där kan snön vintertid ligga mer än fem meter djup.

Under andra världskriget byggdes befästningar efter vägen mellan Strömsund och Gäddede. Det finns märkta stigar från vägen till skyddsrum, bunkrar, skyttegropar, kanonvärn, insprängda bergrum med mera.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen