Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 5 augusti 2020

Vandring för nybörjare – tänk på det här

Sugen på att vandra men osäker på hur du ska komma i gång? Här är några bra saker att tänka på innan du ger dig i väg.

1. Läs på om vandring på nätet

Sugen på att börja vandra? Kolla nätet, fråga en kompis eller hör med kommunen om vad som finns i ditt närområde. Små äventyr är ofta närmare än man tror.

2. Ta kontakt med andra vandrare

Gå med i en vandringsgrupp på Facebook och be de andra medlemmarna om tips. Kanske hittar du också likasinnade som du kan starta en fysisk vandringsgrupp med.

3. Läs på, låna och testa utrustning

Innan du köper din utrustning, pröva så långt det är möjligt. Vandringskängor kan du handla på öppet köp, testa dem inomhus i några timmar. Samma sak med ryggsäck. Den ska sitta bra på höften och kunna anpassas efter rygglängden. Tänker du ha med stormkök eller tält på vandringen? Låna och testa! När du köpt egen utrustning, öva på att använda den före vandringen. 


Läs också: Tälta i naturen – det här gäller

4. Bestäm rutinerna under vandringen

Ska du gå med någon annan, bestäm på förhand om vilka rastrutiner som ska gälla, hur länge ni ska sova på morgonen och annat. Det förebygger frustration och irritation under vandringen. 5. Grundträna hela året

Gå, spring, dansa, det viktiga är att du rör på dig. Ta det lugnt i början och öka gradvis sträckor och packning.6. Ta pauser under vandringen

Vila och återhämtning är viktigt på vandring. Lyssna på kroppen och ta paus när du behöver. Drick lite och ofta. 


7. Sätt lagom ambitiösa mål

Överskatta inte hur mycket du ska hinna med. En mil på fjället med ryggsäck är inte det samma som en mil i ett elljusspår.

8. Ha rimliga förväntningar på barnen

Om du ska gå med barn, låt dem ta lite lagom ansvar och ge dem ordentliga skor samt en egen ryggsäck. Det är helt okej att gå fem kilometer på en dag. Att vandra ska vara mysigt! Ta med mycket mat och goda snacks, gör varm choklad på stormköket och glöm inte ett kul spel ni kan ha i tältet eller på rastplatsen.

9. Var förberedd på alla väder

Ha med regnkläder, klä dig lager på lager och i dubbla strumpor av ull eller syntet. Byxor med många fickor är bra. Packa också gärna en värmande foliefilt för nödlägen.

Mer utrustning för friluftsliv i Land Shopping

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen