Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 22 januari

Var med och räkna vinterfåglar i helgen!

Matar du fåglar? I helgen kan du bidra till fågelforskningen genom att räkna dina bevingade matgäster. Det är dags för 2024 års vinterfågelräkning.

 MATGÄSTER. Talgoxar och pilfinkar några av de fåglar vi matar mest. Foto: Istock.
Bild 1/3 MATGÄSTER. Talgoxar och pilfinkar några av de fåglar vi matar mest. Foto: Istock. FOTO: Nataba
 BLÅMES. Känns igen på sin blågula fjäderdräkt. Foto: Istock.
Bild 2/3 BLÅMES. Känns igen på sin blågula fjäderdräkt. Foto: Istock. FOTO: schnuddel
 PILFINK. Förväxlas ofta med gråsparv, men har en brun hätta medan gråsparvens är grå. Foto: Istock.
Bild 3/3 PILFINK. Förväxlas ofta med gråsparv, men har en brun hätta medan gråsparvens är grå. Foto: Istock. FOTO: Henri Lehtola

Vilka fåglar trängs vid din fågelmatare i vintern? I år när det har varit bister kyla och snö i hela Sverige är de kanske fler än vanligt.

Det lär årets upplaga av ”Vinterfåglar inpå knuten” visa. Sedan 2006 har detta varit en av de mest populära aktiviteterna för arrangören, Birdlife Sverige eller Sveriges ornitologiska förening som den egentligen heter.

Över 20 000 rapporter från hela landet har kommit in de senaste åren och förhoppningen är att locka ännu fler som kan bidra till ökad kunskap om våra vinterfåglar.

Från fredagen den 26 januari till måndagen den 29 januari kan du räkna fåglar vid din fågelmatning.

En fågelmatning kan vara allt från en ambitiös kombination av flera matningsapparater med olika innehåll, till en enstaka talgboll upphängd i en buske.

Det betyder att även om du inte kan mata precis där du bor, kan du anlägga en liten matning i någon skogsdunge i närheten och gå dit och titta då och då.

På hemsidan www.birdlife.se finns detaljerad information.

Så här gör du!

Räkna när du har tid

Du behöver inte hålla koll hela tiden, utan kan räkna fåglar när du har tid. Vissa deltagare har totalfokus på sin matning från fredagens gryning till måndagens skymning. Andra räknar någon timme per dag.

Rapportera största antalet

Skriv upp det högsta sammanlagda antalet individer av en art som du ser vid ett och samma tillfälle. Du rapporterar endast de fåglar som äter vid din fågelmatning.

Ser du först 5 talgoxar, sedan 8 och därefter 6, så är det 8 som rapporteras. Du ska alltså inte addera ihop alla fåglar du ser.

Appen gör det enklare

Enklast är att ladda ner appen Vinterfåglar inpå knuten. Den finns gratis både för iphone och android. Där får du anvisningar om hur du ska räkna, och via appen kan du skicka in dina rapporter direkt från din telefon.

Andra sätt att rapportera

Du kan också rapportera på datorn på webbsidan www.vinterfaglar.se. Där finns intressant statistik att titta på. Har du varit med tidigare år, kan du kolla din egen matning bakåt i tiden. Eller ladda ned en pappersrapport man skriver ut och postar.

Om du behöver hjälp

Facebookgruppen ”Fåglar Inpå Knuten” är bemannad med flera volontärer under rapporteringshelgen som kan svara på frågor. Har du frågor går det att mellan klockan 09.00 och 17.00 ringa Kajsa Grebäck på 073-148 29 89 eller till Staffan Müller på 070-322 23 45, från Birdlife.

Fåglar du inte känner igen

Är du osäker på vilken art du ser, så hoppa över den i rapporteringen eller ring vår telefonjour ovan för att få hjälp. Eller titta på bilderna på hemsidan.

Här är förra vinterfågelräkningens 10-i-topp

Som vanligt är talgoxe, blåmes och pilfink som ligger i toppen av rapportlistan.

1. Talgoxe

2. Blåmes

3. Pilfink

4. Domherre

5. Koltrast

6. Skata

7. Grönfink

8. Gulsparv

9. Kaja

10. Gråsparv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen