Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 26 mars 2018

Karta: Så kraftig kan vårfloden bli där du bor

Snön ligger rekorddjup på många ställen. Och våren måste väl rimligen vara på väg. Hur svår blir vårfloden? Sverige bävar.

 Sverige väntar med bävan på vårfloden. Bilden är från Arvika år 2000.
Sverige väntar med bävan på vårfloden. Bilden är från Arvika år 2000. FOTO: IBL

Stora delar av landet har fått väldigt mycket mer snö än en under genomsnittlig vinter.

Norra Svealand samt södra Norrlands kust- och skogstrakter har just nu minst dubbla mängden snö jämfört med vad som är normalt för årstiden. Och i norra och östra Götaland ligger snön kvar ovanligt sent.

Många befarar nu en kraftig vårflod med översvämningar och elände. När det gäller den risken är dock snöns vatteninnehåll viktigare än snötäckets tjocklek. Kartan här från SMHI visar snöns vatteninnehåll den 24 mars i år, i procent av vad som är normalt för denna tid.

Läs också: Här ligger snön till juni

 Det finns fler faktorer än snödjup och vatteninnehåll, som avgör hur kraftfull vårfloden blir.
Det finns fler faktorer än snödjup och vatteninnehåll, som avgör hur kraftfull vårfloden blir. FOTO: SMHI

100 procent är alltså normalt. De mörkast blå fläckarna, i Västergötland och norra Svealand och södra Norrland, har mer än 300 procent. Vattenmängden där är alltså tre gånger större än vanligt.

Runt dessa områden är vattenmängden 210-300 procent av det normala, alltså även där väldigt hög. Men det finns fler faktorer än snödjup och vatteninnehåll, som avgör hur kraftfull vårfloden blir.

– Det beror även på hur snabbt avsmältningen sker och ifall det kommer regn i samband med snösmältningen, säger Elinor Andersson, hydrolog på SMHI, till NSD.

Läs också: Grattis app ger bättre väderkoll

Kallt i södra Norrland

Värst är hög dygnsmedeltemperatur i kombination med regn. Om det däremot bara blir plusgrader på dagarna, och minusgrader på nätterna, går avsmältningen långsammare. Så ser det ut åtminstone i södra Norrland och norra Svealand de kommande tio dygnen.

Men slår det om och blir varmt dygnet runt, och värsta fall regn och blåst, då kan läget bli allvarligt. I Västernorrlands län förbereder man sig på det värsta.

– Vi ser en förhöjd risk för en svår vårflod i hela länet. Samtliga kommuner har mer snö än vanligt men vid kusten är det mycket stora mängder. Det här riskerar att skapa en besvärlig snösmältning i hela länet, säger Martin Neldén, beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen, till SVT Västernorrland.

Läs också: Snöhög växte till ”fjäll”

Höjd beredskap i Sundsvall

Härnösand har fått mest snö i hela landet och Sundsvall har inte fått så mycket snö på 52 år. Länsstyrelsen har haft krismöte med kommunerna och beredskapen höjs.

SVT Västernorrland skriver att beräkningar som gjordes för en vecka sedan visar att 121 miljoner kubikmeter ska passera via Selångersån de närmaste veckorna. Ån rinner genom centrala Sundsvall.

– Risken är att allt kommer på en gång och då blir det riktigt svårt, men får vi en lugn snösmältning med kalla nätter kan det bli hur lugnt som helst, säger Jan Hellman vid Sundsvalls kommuns plankontor till SVT Västernorrland.

Så nu hänger det på vårvädret. En förhållandevis kall vår minskar risken för besvärlig vårflod. Värme och regn kan å andra sidan ge stora problem, inte bara i mellersta Sverige, utan från Norrbotten ända ner till Småland.

Läs också: Myggår efter mycket snö

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen