Vargfeber i Jönköping: ”Bra miljö för rovdjur”
Det råder vargfeber i Jönköping. Aldrig tidigare har så många observationer gjorts på så kort tid. – Skogsområden i hela södra Sverige är bra habitat för vargar, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.
Aldrig tidigare har så många vargobservationer gjorts på så kort tid i Jönköpingstrakten som under den senaste månaden. Det kan vara starten på en etablering av vargstammen i den delen av Sverige.
– Södra förvaltningsområdet, som är södra Sverige, upp till Sörmland – bortsett från Västergötlands län – kan vara bra miljö för vargar och andra rovdjur, säger Linda Andersson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.
Fler rapporter än någonsin
– Rovdjuren är väldigt anpassningsbara och det finns gott om mat, så ekologiskt är det inga problem. Men där det finns skog och där det inte är uttalade slättbygder är bra habitat för rovdjur som varg, lo och kungsörn. Det handlar mer om hur det fungerar mellan oss människor och vargen, fortsätter Linda Andersson.
Länsstyrelsen fått ett 20-tal rapporter den senaste månaden, såväl från centrala Jönköping, Bankeryd och Huskvarna.
– Senast i måndags var det en observation mellan Jönköping och Bankeryd, säger Linda Andersson.
Vill bilda revir
Hur många vargar det rör sig om är det ingen som vet än, men eftersom rapporterna varit så täta från så olika delar av Jönköpingstrakten så misstänker man att det kan vara fler än en.
Om detta är starten till en etablering av vargstammen i Jönköping återstår alltså att se.
– Vargar som kommer hit är ju ute efter att bilda ett revir men lyckas sällan eftersom det bara är hanar som vandrar så här långt.
Finns det något som talar emot vargar i södra Sverige?
– Ja, att det är mer tätbefolkat, finns fler tamdjursbesättningar, fler vägar och ökad risk för skabb. Dessutom konflikten mellan tamdjursägare och jägare å ena sidan och varg å den andra.
Ett annat rovdjur som redan börjat öka i Jönköpings län är lodjuret.
– Rovdjurspolitiken är så utformad att det finns en önskan om att lodjuret ska öka i södra Sverige. Vi gör inget aktivt åt det, men har noterat att vi har en population honor i sydvästra och nordvästra delen av länet. Vi ser en svagt ökad stam, men inte i den nivå att man kan tillåta licensjakt.