Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 11 juni 2018

Vargstammen minskar – för tredje året i rad

Nu sätter Naturvårdsverket stopp för licensjakt på varg. Antalet vargar sjunker år för år. Och det finns ingen naturlig förklaring, enligt ett pressmeddelande.

 I dag finns drygt 300 vargar i Sverige, enligt Naturvårdsverket. (bilden tagen i hägn)
I dag finns drygt 300 vargar i Sverige, enligt Naturvårdsverket. (bilden tagen i hägn) FOTO: kenneth johansson

För tredje året i rad minskar den svenska vargstammen. Det berättar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Den senaste varginventeringen visar att det vintern 2017-2018 fanns cirka 305 vargar i Sverige, vilket är en minskning med cirka 50 individer sedan vintern innan.

– Det finns ingen uppenbar naturlig förklaring för minskningen. I Norge ökar antalet vargar, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket pressmeddelandet.

Läs också: Se när vargen kommer in på Rolfs tomt

Stopp för länsstyrelserna

Minskningen gör att Naturvårdsverket inte kommer att överlåta möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna.

Inte heller Naturvårdsverket kommer att fatta något beslut om licensjakt för den kommande jaktsäsongen, eftersom utrymmet för licensjakt bedöms vara obefintligt.

”Behövs minst 300 vargar”

– Vi anpassar oss efter de nya förutsättningar som en i nuläget minskande vargstam innebär. Grundat på vetenskapliga rapporter från två forskargrupper som Naturvårdsverket redovisade för regeringen 2015 behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska ha gynnsam bevarandestatus, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett annat pressmeddelande.

Detta påverkar inte länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt för att exempelvis förebygga allvarliga skador på tamdjur.

Läs också: Här vaktar hundarna mot rovdjur

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen