Vårkollen 2022 är klar - kall och sen vår i stora delar av Sverige!
Var du en av de tusentals svenskar som bidrog med observationer till Vårkollen? Nu är resultatet klart - och visar att våren varit kall och sen i stora delar av landet.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Det var under Valborgshelgen som Vårkollen genomfördes för åttonde året i rad.
Människor mejlade eller skickade in observationer av hur långt sex typiska vårtecken hade kommit i deras trakter: Tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, björk och hägg.
Resultatet visar att blomningen respektive lövsprickningen (av björk) varit senare än vanligt, särskilt i norra Sverige jämför med medeltalet av tidigare års Vårkoll.
Som för 100 år sedan
På många håll startade blomningen och björkarnas lövsprickning på lika sent som för 100 år sedan. Det gäller särskilt sälgens och tussilagon i norra Sverige, där snön legat kvar ovanligt länge.
Vårkollens resultat kan jämföras med hur det såg ut kring Valborg i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då det gjordes liknande mätningar.
Vissa vårtecken, som vitsippor och blåsippor, kom tidigt i södra och mellersta Sverige under en varm period i mars.
Men även här stannade blomningen av under den kalla period som följde fram till Valborgshelgen, då Vårkollen gjordes.
Läs också: Så kan du hjälpa forskarna att få koll på vårtecknen
Avsevärd avvikelse
Forskarna på Sveriges Lantbruksuniversitet och Svenska Botaniska föreningen, som står bakom Vårkollen menar att 2022 är mer av ett ”hack” i den utveckling de ser mot allt varmare och tidigare vårar. Att vårtecknen kommer allt tidigare i hela landet.
– Nu börjar vi skönja vad som är det nya ”normala”, men också att vårvädret enskilda år ställer till det, så att avvikelserna kan bli avsevärda, säger Ola Langvall vid Sveriges lantbruksuniversitet och samordnare för Svenska fenologinätverket.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.