Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 18 maj 2022

Vårkollen 2023 är klar - historiskt kall och sen vår i stora delar av Sverige!

Var du en av de tusentals svenskar som bidrog med observationer till Vårkollen? Nu är resultatet klart - och det visar att våren varit historiskt kall och sen i stora delar av landet.

 Vitsipporna kom sent i år i stora delar av landet, liksom andra vårblommor.
Vitsipporna kom sent i år i stora delar av landet, liksom andra vårblommor. FOTO: Istock

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

Det var under Valborgshelgen som Vårkollen genomfördes för nionde året i rad.

Människor mejlade in observationer av hur långt sex typiska vårtecken hade kommit i deras trakter: Tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, björk och hägg.

Resultatet visar att blomningen respektive lövsprickningen (av björk) varit senare än vanligt, jämfört med medeltalet av tidigare års Vårkoll.

Senare än för 100 år sedan

På många håll startade blomningen och björkarnas lövsprickning på lika sent eller till och med senare än för 100 år sedan.

– För några arter har det blivit senare än i det historiska datasetet, 1873-1920, åtminstone på de ställen där det är i gränslandet mellan blomning och ej, säger Ola Langvall vid Sveriges lantbruksuniversitet och samordnare för Svenska fenologinätverket.

Vårkollens resultat jämförs med hur det såg ut kring Valborg i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då det gjordes liknande mätningar.

Läs också: Så kan du hjälpa forskarna att få koll på vårtecknen

Avsevärd avvikelse

Även förra året var ovanligt kall och sen enligt resultaten från Vårkollen.

Av de nio åren med Vårkoll har tre år avvikit från trenden, 2013, 2022 och 2023.

Forskarna på Sveriges Lantbruksuniversitet och Svenska Botaniska föreningen, som står bakom Vårkollen ser dessa mer som ”hack” i den utveckling de ser mot allt varmare och tidigare vårar. Att vårtecknen generelltkommer allt tidigare i hela landet.

– Nu börjar vi skönja vad som är det nya ”normala”, men också att vårvädret enskilda år ställer till det, så att avvikelserna kan bli avsevärda, säger Ola Langvall.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen