Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 28 maj 2018

Varm bil en dödsfälla för hunden

Lämna aldrig hunden ensam i en varm bil. Sommarvärmen gör att temperaturen i bilen stiger snabbt. Redan efter en kort stund kan värmen vara livsfarlig för din hund.

 Varma bilar – en dödsfälla för hunden.
Varma bilar – en dödsfälla för hunden. FOTO: FatCamera

Du ska aldrig lämna din hund ensam i en varm bil. Nu går Länsstyrelsen i Örebro ut med den uppmaningen till alla hundägare, skriver SVT. I sommarvärmen kan temperaturen i bilen stiga snabbt. På kort tid kan värmen bli farlig för hundar som vistas i den. Ett exempel som används är att om det är 23 grader och sol ute så kan det bli så varmt som 85 grader inne i bilen.

Värmen stiger snabbt

Svenska Kennelklubben varnar varje vår för farorna med att lämna hunden i bilen – ändå händer det allt för ofta att djur avlider till följd av värmeslag. Hundar svettas inte som vi människor och blir snabbt överhettade. Eftersom hunden flåsar mycket i värmen så kan den få svårt att syresätta sig och löper snabbt risken att förlora mycket vätska. Hundar som är instängda i varma bilar blir stressade och kan slutligen avlida av värmechock, skriver Svenska kennelklubben i undersökningen ”Så varmt blir det i bilen”.

Läs också: Växterna som är giftiga för hunden

Så märker du att hunden mår dåligt

Tidiga tecken på att hunden inte mår bra är att den börjar flåsa och får röda munslemhinnor, den söker skugga eller blir apatisk.

Enligt Länsstyrelsen kan hunden få dödliga skador redan efter 20-50 minuter i en varm bil. Vissa hundar löper större risk än andra, beroende på storlek, ålder, sjukdom och ras.

Viktigt agera snabbt

Hittar man en hund instängd i en varm bil gäller det att agera snabbt. Varje minut räknas.

Försök, om möjligt, att hitta bilens ägare. Om det inte går – larma polisen. Vid akutläge ska du ringa larmnumret 112, annars 114 14. Kolla samtidigt om bildörren är öppen.

Läs också: Hitta rätt hundras – just för dig

– Om du ser en hund sitta ensam i en bil en varm dag så ska du ringa polisen. Ta också en bild på bilen, och försök gärna hitta ett vittne, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben till Expressen.

Rätt att rädda liv

Om polisen inte har möjlighet att snabbt ta sig till platsen och du bedömer att situationen är akut, så har du enligt brottsbalkens nödbestämmelse, rätt att krossa bilens ruta för att rädda liv. Kom ihåg att du samtidigt måste vara beredd att identifiera dig för såväl bilägare som polis efteråt.

Läs också: Så hjälper du hunden i sommarvärmen

– Var och en har rätt att rädda liv på en nödställd, och det gäller alla livräddande åtgärder. Det bästa är att alltid kontakta polisen först, säger Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen.

Om en hund drabbas av värmeslag bör den komma till skugga, kylas ner och tas till veterinär.

Hund i varm bil – Ha koll på detta:

1. Lämna aldrig hunden ensam i bilen en varm dag.

2. Larma alltid polis först om du ser en hund i en varm bil. 112 om situationen är akut, annars 114 14.

3. Ta en bild på bilen, notera registreringsnummer och försök gärna hitta ett vittne.

4. Om du bedömer att situationen är akut har du rätt att krossa bilrutan för att rädda liv.

5. Svalka av hunden genom att ta den till skuggan. Vatten är också bra för att kyla av hunden snabbt, både att dricka och för att kyla ner trampdynorna.

6. Stanna kvar och var beredd på att lämna dina uppgifter till polisen och bilägaren.

KÄLLA: Svenska kennelklubben, Polisen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen