Vårtecken: Nu kommer de modigaste sädesärlorna
Första sädesärlan är ett älskat vårtecken. Närke fick sin första igår och Skåne sin den 10 mars. Men Lappland får nog vänta ett par veckor till.
Ett av våra käraste vårtecken är sädesärlans ankomst. Den övervintrar i nordöstra Afrika och Mellanöstern. Nilens delta i Egypten en populär plats för svenska sädesärlor.
Förändringar i ljuset ger dem impulsen att börja resan norrut och de flesta av ”våra” sädesärlor kommer hit efter mitten av april. Men det finns alltid några som är programmerade lite annorlunda.
Läs också: Tidtabell för när fåglarna kommer
Sädesärlor svälter ihjäl
Evolutionen utser några risktagare som tänjer på gränserna. I bästa fall är de först på plats i de bästa häckningsreviren här i norr. I sämsta fall svälter de ihjäl eftersom det är ont om insekter när våren är sen.
Nu har de dumdristigaste av sädesärlorna börjat dimpa ner i landet. Nerikes Allehanda rapporterar att landskapets första sädesärla sågs vid sjön Tysslingen torsdagen den 22 mars.
Så långt norrut i Sverige hade ingen sädesärla rapporterats tidigare i år. Det visar listor på artportalen.se (obs: extern länk), där vem som helst kan gå in och spana efter vårfåglar.
Läs också: Sen vår får ugglor att svälta ihjäl
Första sädesärlan den 10 mars
Tidigare hade 43 sädesärlor rapporterats av fågelskådare i södra Sverige, den första faktiskt så tidigt som den 10 mars i Nyhamnsläge i Skåne.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tagit fram ett genomsnittsdatum för när de första sädesärlorna rapporteras i olika landskap. För Närke är det 24 mars och för Skåne den 8 mars. Så trots en sen och snörik vår håller pionjärerna sin tidtabell ganska bra.
Som jämförelse ska de första sädesärlorna komma till Lappland den 7 april (södra) och den 11 april (norra).
Läs också: Djup snö gynnar vissa djur
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.