Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 15 januari 2019

Vatten i kylan: Så får din häst tillräckligt att dricka

Vatten är viktigare än någonsin på vintern och många hästar lever på gränsen till uttorkning. Här är råden du behöver för att förebygga uttorkning, förstoppning och kolik hos hästen!

 Var extra noga med vattnet när det är kallt. På vintern höjs annars risken för kolik och uttorkning.
Var extra noga med vattnet när det är kallt. På vintern höjs annars risken för kolik och uttorkning. FOTO: AnnaKarin Spjuth

När det är kallt ute så avdunstar inte kroppen så mycket vätska och det i sin tur gör att hästarna oftast dricker mindre. Många hästar rör sig även mindre när det blir kallt, dels i hagen av sig själva men även för att vi kanske inte rider eller kör dem lika mycket.

Kolik hos häst

Ökad mängd stråfoder för att hästarna ska hålla värmen kräver även mer vatten. Har hästarna inte fri tillgång till vatten under dygnet, utan kanske bara får vatten på morgonen innan de släpps ut och på kvällen när de kommer in, så ökar risken för uttorkning och kolik.

Studier visar också att många hästar föredrar att dricka mer tempererat vatten än det som är riktigt kallt. Vattnet ska dock alltid hålla dricksvattenkvalitet.

 Eluppvärmda vattenkar ser till att vattnet inte blir för kallt och fryser på vintern. På sommaren kan isolerade kar hålla vattnet svalare och risken för algtillväxt och bakterier minskar.
Eluppvärmda vattenkar ser till att vattnet inte blir för kallt och fryser på vintern. På sommaren kan isolerade kar hålla vattnet svalare och risken för algtillväxt och bakterier minskar. FOTO: AnnaKarin Spjuth

Hästen dricker 35 liter

En vuxen häst dricker mellan 15-35 liter per dygn men det kan bli betydligt mer än så beroende på vilken temperatur det är, vilket arbete den utför och vilket foder den får.

Det är inte bara förstoppningskolik som ställer till det under vintern. Ändrade utfodringsrutiner kan även leda till gaskolik, till exempel vid tvära foderbyten som vid byte av ett parti hö till ett annat. Det bästa är att växla successivt, låt övergången helst ta två veckor.

Tänk på att alltid fodra hästarna med grovfoder först. Ska hästen även ha kraftfoder så fodrar man med det efter att hästen har ätit en del av grovfodret. Gör man tvärt om så är risken för magproblem stor.

Grovfoderhygien viktigt faktor

Var också uppmärksam på grovfoderhygienen.

Grovfodrets hygieniska kvalitet kan försämras under lagringen, torrhö kan ta fukt och hösilage kan fort bli sämre om temperaturen ute stiger.

5 tecken på att hästen får i sig för lite vätska

 • Hästen äter sämre.
 • Hästen kissar mindre och urinen är väldigt mörk.
 • Huden blir oelastisk och munslemhinnorna blir torra.
 • Hästen presterar sämre, mängden blod som pumpas ut i kroppen minskar då mängden natriumjoner i kroppen blir för låg.
 • Hästen drabbas av förstoppningskolik.

Så kan du få hästen att dricka mer

 Det optimala är om man kan erbjuda hästen vatten ur både hink och vattenkopp.
Det optimala är om man kan erbjuda hästen vatten ur både hink och vattenkopp. FOTO: AnnaKarin Spjuth
 • Ge hästen fri tillgång till vatten. Studier visar att hästar dricker bäst från en fri yta (hink, kar eller liknande).
 • Bjud på flera sätt. Det mest optimala är om du kan erbjuda hästen både vattenhink och vattenkopp, på så sätt så riskerar hästen aldrig att stå utan vatten.
 • Se över flödet. Vattnas hästen via vattenkopp, se till att flödet är bra, minst sex till åtta liter per minut, annars finns risk att hästen inte får i sig den mängd den behöver.
 • Om inte fri tillgång är möjlig så se till att vatten finns åtminstone i samband med utfodring.
 • Håll vattenhinkar och vattenkoppar rena och fräscha så att det inte blir någon bakterietillväxt i dem.
 • Salta eventuellt lite på fodret för att på så sätt öka törsten hos hästen.

Goda rutiner med hästen

 Hästen ska helst ha fri tillgång till vatten, åtminstone i samband med utfodring – även på vintern.
Hästen ska helst ha fri tillgång till vatten, åtminstone i samband med utfodring – även på vintern. FOTO: AnnaKarin Spjuth

Ett av de viktigaste och bästa sätten att hålla sin häst frisk är att se över sina rutiner och framförallt se till att det finns rutiner.

 • Utfodra hästen med jämna mellanrum. Går det mer än åtta timmar som hästen är utan mat så börjar magens tarmslemhinnor att ta skada vilket kan leda till magsår.
 • Se till att hästen har tillgång till vatten, helst fri tillgång. Om det inte är möjlig så i alla fall under så stor del av dygnet som möjligt, framförallt i anslutning till utfodring.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen