Veterinär uppmanar till massvaccination av häst
Efter rapporter om det dödliga hästviruset EHV-1 har en hästinfluensa brutit ut i Sverige. Veterinärer uppmanar nu till massvaccination.
I mitten på februari rapporterades det hur ett dödligt hästvirus lett till tävlingsstopp och stängda stall på flera håll i landet. Nu kommer nästa larm: Hästinfluensan.
Vaccinera hästen
Det är Nyhetsmorgon i TV4 som har intervjuat statsveterinär Gittan Gröndahl på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hon menar att alla hästägare bör se till att vaccinera sina djur snarast.
– Hästinfluensan orsakar inte lika många dödsfall som EHV-1, men är väldigt smittsam. En ovaccinerad häst kan bli nedsatt länge, säger hon i programmet.
Läs också: Dödligt abortvirus sprider sig bland hästar
Så sprids hästinfluensan
Hästinfluensan är luftburen och smittar på upp till 45 meters avstånd. Utrustning, inredning och transporter är också mycket effektiva smittvägar vid direktkontakt.
Influensan drabbar inte människor, men en person som har handskats med ett smittat djur kan sprida viruset vidare till andra hästar.
Stora utbrott av hästinfluensa i Europa
Hästinfluensan är årligt återkommande och vaccination är därför att rekommendera. I ridsport är vaccination obligatoriskt. Fyra fall har kunnat konstateras i Sverige på senare tid.
Gittan Gröndahl berättar att samtliga fall spårats till lastbilar som åkt runt i landet med nyimporterade hästar från Irland och Storbritannien.
– Utomlands är vaccination inte lika vanligt och just nu är det stora utbrott i England, Irland och ute på kontinenten. Beställ inte ovaccinerade hästar från utlandet, det är ofta så smittan kommer in i Sverige, säger Gittan Gröndahl i Nyhetsmorgon.
Symtom på hästinfluensa
En smittad ovaccinerad häst insjuknar snabbt. Den får hög feber och en djup, torr hosta. Hästen kan få en snuva som till en början är tunn och klar för att sedan övergå i tjockt och gult slem.
Hästen kan också tappa matlusten och få knutor i tuggmusklerna. De mest akuta symtomen läker ofta ut efter tio dagar men hostan kan sitta i längre än så. Hästen kan vara trött och orkeslös i månader efter insjuknande.
Så ska du göra vid misstänkt hästinfluensa
- Isolera hästen från andra djur direkt.
- Kalla på veterinär.
- Informera de som har varit i kontakt med hästen för smittspårning.
- Stäng stallet och vårda hästen tills det går över.
En vaccinerad häst som får regelbunden påfyllning av skyddet kommer hämta sig betydligt snabbare än en ovaccinerad häst. Om du har köpt en häst från utlandet, kontrollera att den är vaccinerad. Om du är osäker, kontakta veterinär.