Veterinärens tips: Så här hjälper du husdjuren hålla vikten!
Våra husdjur blir precis som oss människor alltmer överviktiga idag.
Med mer hull ökar både de fysiska och psykiska hälsoriskerna hos djuren – här är veterinärens tips på hur du hjälper ditt husdjur gå ner i vikt!
Linda Nestorsson Andersson är veterinär på Trestads djurklinik. Hon berättar för Göteborgs-Posten att övervikten bland våra husdjur ökar och att både katter och hundar generellt sett är mulliga i dag.
– Det är inte helt ovanligt att en djurägare kommer in med en katt som de är oroliga för eftersom de tror att den är mager. Men i själva verket är den normalviktig. De normalviktiga katterna är så få i dag så det som upplevs som onormalt är egentligen normalt, säger hon till Göteborgs-Posten.
Psykiskt och fysiskt lidande
Många djurägare ger ofta sina husdjur godis av för att visa dem sin kärlek eller för att belöna dem med när det gjort något bra. För mycket av det goda kan enligt Linda Nestorsson Andersson dock innebära stort psykiskt lidande om det leder till övervikt, speciellt hos katter och hundar.
– Katter är väldigt renliga djur, vid övervikt får de svårare att tvätta sig. Det är inte helt ovanligt med tovor i ryggslutet eftersom de inte kommer åt att tvätta sig. Tillslut blir det ett psykiskt lidande, de mår inte helt hundra eftersom de inte kan utföra det de vill. På hundsidan är det snarare så att de vill springa men de lägger sig ner och tittar i stället. Djuren kan inte utföra det de skulle vilja göra, säger Linda Nestorsson Andersson till Göteborgs-Posten.
Förutom att de kan må dåligt psykiskt kan en alltför tjock katt eller hund, precis som vi människor, få fysiska besvär av övervikt.
Framför allt katter kan få diabetes och både hundar och katter kan drabbas av ledbesvär.
Så kollar du ditt husdjur
Misstänker du att ditt husdjur börjar lägga på sig lite för mycket hull har Linda Nestorsson Andersson knep för att hur man själv kan kolla hur det ligger till.
– På hundar är det väldigt lätt. Man ska känna över revbenen, de ska kännas men inte spela under fingrarna. Det ska heller inte finnas ett tjockt lager i vägen. Katter lägger det ofta på buken och det är lite svårare att upptäcka om det är mycket päls i vägen, säger Linda Nestorsson Andersson till Göteborgs-Posten.
Veterinärens tips på hur du gör:
För att hjälpa sitt husdjur att bli hälsosammare och förlora sina extra kilon finns det en hel del saker man kan göra. Tillvägargångssätten skiljer sig lite mellan katt och hund och hundar är oftare lite enklare att kontrollera vikten på. Men det går även att få katter att minska vikten.
Här är Linda Nestorsson Anderssons tips:
Så här bantar du din hund
- Byt ut tuggben mot morötter
- Blöt torrmaten för en större mättnadskänsla
- Öka motionen gradvis
- Byt till lågkalorifoder
- Byt ut godis och ”människomat” mot lågkalorigodis
- Gör en sex månaders dietplan
- Få råd av en veterinär
Så här bantar du din katt
- Lek eller gosa med katten när den tigger
- Få katten att rör sig
- Lek är bra motion
- Bär upp den för trappan så den måste gå ner
- Mata med våtfoder – det ger större mättnadskänsla
- Byt till ett lågkalorifoder
- Ge inte mat på dagen
- Mät upp en dagsranson och ge inte mat direkt från påsen
- Byt ut godis mot lågkalorigodis
- Få råd av en veterinär
- En utekatt kräver mer kontroll än en innekatt
Läs också: Vilka hjältar! De räddar livet på övergivna kattungar