Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Djur & natur 28 mars 2017

Vi vill ha mera kackel! 10 skäl att älska hönsen

Sverige har drabbats av hönsfeber, en svår längtan efter en flock som går och sprätter på gräsmattan. Varför? Om du inte redan vet så har du 10 tyngt vägande skäl här.

1. De målar sina ägg

fargagg

Hönsägg kan vara stora och små, vita och bruna. Men också gröna, turkosa och rostbruna. Hönor från olika raser ger olika färger på äggen. Några av de allra mest exotiska är araucanan, som lägger gröna ägg och maranen som får ägg i mörkt rostbrunt.

2. Hej då, kvickrot!

kvickrot

Envisa ogräs har ingen chans i längden. Inte kvickrot, inte nässla, inte kirskål, inte nåt. Även om hönsen inte äter allt så sprätter de runt så mycket att ogräset får ge sig. Se bara till att hönsen får behandla ett litet område i taget, då är de oslagbara. Riktigt fiffiga trädgårdsodlare bygger till och med långa tunnlar av hönsnät som de släpar ut i trädgårdslandet. När hönsen rensat och gödslat flyttar de tunneln till nästa plats och planterar där fåglarna fixat jorden.

3. De är regnbågsdjur

cock

Tro inte att du vet hur en tupp eller en höna ser ut. De kan nämligen se ut lite hur som helst. Det finns duniga höns med blå ben, svarta höns och prickiga. Vissa höns ser ut som showdansare med plymer i alla möjliga färger.

4. De kan kramas… om de vill

Höns hönsar runt men de kan bli tamare än många tror. Hemligheten är att umgås med dem mycket, plocka upp dem ibland ända från att de är små och att bjuda dem på god mat. Fast så här tama, det är ett läge att bara drömma om. Just den här hönan tvekar lite. Hennes favoritmänniska, pojken Mason, har klippt sig och hon måste kolla först att det är han. Ett litet nafs i det hår som är kvar, sedan får han godkänt.

5. De bajsar raketbränsle

honsbajs

Hönsbajs är mycket mer än gödsel, det är rena dynamiten. Gödseln innehåller väldigt mycket kväve, så mycket att man ska gödsla försiktigt om man vill att blommorna ska blomma i stället för att bara få massor med gröna blad. En näve hönsbajs i en hel kanna vatten blir lagom som gödselvatten.

6. Höns kan prata

close up portrait full body of brown female eggs hen standing show beautiful plumage,feather isolated white background use for livestock and farm animals theme

Det låter kanske som rappakalja men höns har ett alldeles språk. Du kan också lära dig. Börja med att bjuda på något gott och säga ”mopp, mopp, mopp” och hönorna kommer som ett skott. Så brukar tuppen säga när han vill visa hönorna i flocken att det finns något riktigt gott att äta.

7. Kycklingar gullchockar

kyckling

Det finns nog inget sötare än nykläckta kycklingar och tvärt emot vad många tror är inte alla gula. Det finns grå, svarta och bruna men inte gröna eller blå. De kycklingar man ser ibland med konstiga färger är färgade. Vissa sprejas med färg när de är små medan andra färgas genom att äggen injiceras med färg så att de kläcks färgade. Den typen av hantering är inte tillåten i Sverige, tack och lov.

8. Hönsmammor är hönsmammor

honsmamma

De har hela fjäderdräkten full. När kycklingarna kommit ut ur äggen kan man se hönor ligga med små kycklinghuvuden som sticker upp bakom vingarna. Och visste du att hönan plockar bort fjädrarna under magen när hon ska ruva äggen så att hon kan vara nära, nära.

9. De bjuder på fjädrar

Orange of guinea fowl feather

Om du har lyckan att leva med ett gäng höns så får du också helt grymhetsfria fjädrar till skänks. När hönsen ruggar kan du plocka upp de tappade fjädrarna i hönshuset och sätta ihop fantastiska påskprydnader av dem. Tvätta fjädrarna i ljummet vatten med lite hårschampo, låt torka och lägg i frysen några dagar så är de garanterat rena och fria från ohyra.

10. Hönan, din trädgårdsvän

Gardening With Hens

Ingen höna är den andra lik och efter ett tag med en liten flock kan någon av de modigaste bli din eviga följeslagare i trädgården. Gräv och hon gräver med dig, glatt kluckande så fort det dyker upp snigelägg eller mask. Testa också att gräva en liten grop i torvrik jord och se vad som händer. Har du tur väljer hon att bada i hålet så att torvdammet yr.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen